Foto: Massachusetts Eye and Ear Infirmary

Claes Dohlman har kallats »fadern till all modern vetenskap om ögats hornhinna« och var en av världens mest framstående ögonläkare.

Han föddes i Uppsala 1922, men kom redan i småskoleåldern till Lund. Efter studentexamen på Katedralskolan 1942 utbildades han i Lund till läkare. Han valde att söka sig till ögonkliniken i Lund, där han lärde sig att transplantera hornhinnor. Claes gjorde i klinikens laboratorier enkla försök med att förstå hornhinnors biologi. För att fördjupa sig i ämnet sökte han sig 1953 till Retina Foundation i Boston där han gjorde ett par viktiga arbeten om hornhinnans kollagen.

1954 åkte Claes tillbaka till Sverige och forskade i Stockholm och i Lund om hornhinnans polysackarider. 1957 disputerade han på ögonkliniken i Lund med en avhandling om detta. 1958 återvände Claes till Boston och Massachusetts Eye and Ear Infirmary (MEEI), knutet till Harvarduniversitetet. Claes blev där mentor till sammanlagt över 200 läkare under utbildning till hornhinnespecialister.

Claes brydde sig om sina elever också på det personliga planet. Han blev för oss en idol och förebild och vi minns med glädje och tacksamhet hans varma engagemang för forskning och hans generositet att bjuda på avkopplande umgänge med familjen.

1974 blev Claes chef för hela MEEI. Det var och är en synnerligen krävande tjänst. Men han hade förmågan att lyfta fram sina medarbetares bästa sidor och kunde genom att ta vara på dessa lösa de konflikter som uppkom.

Tillsammans med medarbetarna har han genom åren publicerat nästan 400 vetenskapliga arbeten av mycket hög klass. Det senaste kom efter hans 100-årsdag. Det vittnar om en enastående överblick, flit och samarbetsförmåga.

Harvarduniversitet inrättade efter hans pensionering en särskild professur i hans namn, Claes H Dohlman-professuren i oftalmologi. Bland Claes många övriga utmärkelser märks att han 2022 i Lissabon mottog det stora Champalimaud-priset. På Katedralskolan i Lund skapade Claes år 2021 Claes Henrik Dohlmans premiefond genom att donera 2 miljoner kronor till skolan som erkänsla för sin studietid där i sin ungdom. Avkastningen från fonden delas ut som premier i naturvetenskapliga ämnen.