Kritik mot kunskapsprovet ännu en gång: »Många är frustrerade«
Kritiken växer återigen mot kunskapsprovets höga trösklar för utlandsutbildade läkare – men det kommer också konkreta förslag på hur fler skulle kunna bli godkända. Lägg in en paus under provskrivningen, låt SFI-lärare granska frågorna språkligt och överväg möjligheten till en begränsad legitimation inom en enda specialitet är några av förslagen. (6 kommentarer)
Socialstyrelsen: Barn- och ungdomspsykiatrer lämnar
Omkring 70 procent av alla läkarbesök inom barn- och ungdomspsykiatrin är i dag relaterade till ADHD-diagnoser. Det är också svårt för regionerna att mäkta med den ökade efterfrågan på den sortens specialistvård, enligt en rapport från Socialstyrelsen, som också visar att specialisterna på området lämnar. »Man behöver skapa en vårdkedja som fungerar«, säger Susanne Buchmayer, medicinskt sakkunnig i barn- och ungdomspsykiatri på myndigheten. (4 kommentarer)
Allt svårare att hitta dem som orkar ta den fackliga rollen
När nedskärningar rasar i vården blir klinikombudens roll allt viktigare för att bevaka läkarnas intressen. Samtidigt har många föreningar svårt att rekrytera till uppdraget, med minskad insyn och inflytande som följd. Klinikombudsduon Liana Xhakollari och Claudia Mallea Lira i Malmö tycker att det är synd att inte fler läkare nappar. (1 kommentar)
»Den språkliga förmågan hos läkarna allt sämre«
Det dåliga resultatet på eAT-provet bör förklaras med flera olika faktorer, där AT-läkarnas bristande språkfärdighet är en, snarare än enbart med att provet är för svårt. Det menar Andreas Carlborg, ordförande i Nämnden för prov efter läkares allmäntjänstgöring och docent i psykiatri på Karolinska Institutet, och en av författarna till en debattreplik som publiceras i dag i Läkartidningen. (1 kommentar)
Storrökare ska screenas för lungcancer i ny pilotstudie
Nu börjar även Västra Götalandsregionen och Region Västerbotten screena storrökare för lungcancer inom ramen för en pilotstudie. Planen är att de första deltagarna ska undersökas med datortomografi i början av februari. (2 kommentarer)
Haveri vid Cosmic-införandet i Gävleborg: »Oacceptabelt«
I morse införde Region Gävleborg Cosmic som nytt vårdinformationssystem. Först gick allt bra, sedan havererade systemet till att bli oerhört trögt. »Det är helt oacceptabelt långsamt«, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson. (9 kommentarer)