Uppsala får böta för okrypterade mejl

Uppsala får böta för okrypterade mejl

Region Uppsala har inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder kring sin hantering av känsliga personuppgifter. Det anser Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) som nu beslutat att regionen ska betala sanktionsavgift på sammanlagt 1,9 miljoner kronor.

FHM: Ingen allmän vaccination för barn mellan fem och elva

FHM: Ingen allmän vaccination för barn mellan fem och elva år

Folkhälsomyndigheten har beslutat att inte rekommendera allmän vaccination mot covid-19 av barn fem till elva år. Nyttan med vaccin för dessa barn bedöms i nuläget som låg. Men beslutat kan omprövas om kunskapsläget förändras.

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder på akuten i Trollhättan – hotar med vite

Arbetsmiljöverket vill se åtgärder i Trollhättan – hotar med vite

Västra Götalandsregionen har till mitten av april på sig att genomföra en rad åtgärder för arbetsmiljön på akutmottagningen vid Norra Älvsborgs länssjukhus. Annars kan regionen behöva betala ett vite på 150 000 kronor, meddelar Arbetsmiljöverket.

Vårdcentral saknade allmänläkare – regionen river avtalet

Vårdcentral var utan allmänläkare – Region Sörmland river upp avtalet

Region Sörmland har rivit upp avtalet med en vårdcentral i Eskilstuna eftersom den saknar allmänläkare. Men vårdcentralens enhetschef anser inte att man brutit mot regelverket och kallar det för ett drastiskt beslut.

Sjukfrånvaro kan lägga krokben för nya vårdplatser på Akademiska

Sjukfrånvaro kan lägga krokben för fler platser på Akademiska

Det är i nuläget oklart om Akademiska sjukhuset kommer att lyckas med den uppskalning på minst 30 fler vårdplatser som Inspektionen för vård och omsorg kräver. Anledningen är den höga sjukfrånvaron bland personalen, rapporterar P4 Uppland.

Samarbete i skarpt läge ska rusta studenter för läkaryrket

Samarbete i skarpt läge ska rusta läkarstudenter för primärvården

I Jönköping driver läkarstudenterna en klinisk undervisningsmottagning i primärvården där de tar emot riktiga patienter tillsammans med sjuksköterske- och arbetsterapeutstudenter. Konceptet beskrivs som det första i sitt slag i Sverige.

Region Västerbotten polisanmäler falsk vaccininformation

Västerbotten polisanmäler brev med falsk vaccininformation

Region Västerbotten polisanmäler att vilseledande information om vaccination mot covid-19 har skickats ut i regionens kuvert. Breven har gått till rektorer och sjuksköterskor i skolan.

Allvarliga brister på testcenter – Ivo vill att den ansvarige läkare åtalas

Allvarliga brister på testcenter – Ivo vill att ansvarig läkare åtalas

Ett företag som erbjudit covidtester tvingades i förra veckan stänga alla sina testcenter efter Ivos kontroller. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg att läkaren bakom företaget åtalas.

Restriktioner kan hävas om två veckor

Smittan tros snart ha nått sin topp – restriktioner kan hävas om två veckor

Folkhälsomyndigheten förväntar sig en minskad smittspridning inom några veckor. Därmed tros merparten av alla restriktioner kunna lyftas från den 9 februari, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Läkarkritik mot Björn Zoëgas sidouppdrag som rådgivare på Island

Läkarkritik mot Björn Zoëgas nya sidouppdrag som rådgivare

Karolinskas sjukhusdirektör Björn Zoëga ska utöver sin tjänst på sjukhuset arbeta deltid som rådgivare åt Islands hälsominister. Uppdraget ska enligt Björn Zoëga skötas på fritiden men direktörens bisyssla får nu kritik från läkarhåll, rapporterar DN. (1 kommentar)

Trendbrott: Ingen virusökning i avloppsvattnet i Göteborg

Trendbrott i Göteborg: Ingen virusökning i avloppsvattnet

Den extrema stegringen av virusnivåerna i Göteborgs avloppsvatten har brutits, enligt nya mätningar. För första gången på över en månad syns ingen uppgång, enligt Sahlgrenska akademin.

Ett av sju covidfall rapporterades in den senaste veckan

En av sju covidsmittade rapporterades in den senaste veckan

Av det totala antalet covidsmittade i Sverige sedan pandemins start har 15 procent rapporterats den senaste veckan, visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Kraftig ökning av antalet 6:6a-anmälningar från vården

Stor ökning av anmälningar om bristande arbetsmiljö i vården

Antalet anmälningar där skyddsombud i vården begär att Arbetsmiljöverket ska ingripa mot problem i arbetsmiljön fördubblades i fjol jämfört med 2020. Samtidigt har antalet coronarelaterade anmälningar minskat något.

Oppositionen utlovar initiativ för bättre arbetsmiljö i vården

Oppositionen utlovar initiativ för fler vårdplatser och bättre arbetsmiljö

Inga konkreta löften uttalades när regeringen träffade vårdfacken om kravet på en kriskommission för arbetsmiljön i vården. Men ett möte med oppositionen ser ut att ha gett ett annat resultat. »Det finns en väldigt tydlig vilja från partierna att gå från ord till handling«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale. (1 kommentar)

Två läkare åtalas för vållande till annans död

Två läkare åtalas för vållande till annans död efter hög medicindos

Två läkare i Västsverige åtalas efter att en patient avlidit kort efter en ordination med ett kaliumläkemedel. Enligt åklagaren har läkarna varit oaktsamma och ordinerat en alldeles för hög dos. Försvaret menar dock att dödsorsaken är otydlig.

Så ska miljarderna för uppskjuten vård användas

Så ska coronamiljarderna användas

Sex statliga miljarder ska i år gå till att få bukt med den vårdskuld som byggts upp under pandemin. Två av miljarderna har öronmärkts för riktade insatser, bland annat i form av mobila uppsökande team, vårdlotsar och samarbeten mellan olika regioner.

Vårdkompetensrådet: Så ska regionerna lösa AT-proppen

Vårdkompetensrådet: Så ska regionerna skapa fler AT-platser

18 månaders AT, bredda tjänstgöringen till fler verksamheter och utöka handledningskapacitet genom innovativa handledningsformer. Så lyder Nationella vårdkompetensrådets rekommendationer för att öka antalet AT-tjänster i regionerna.

35 000 personer kontaktade av polis i stor härva kring falska covidtester

35 000 svenskar kontaktade av polis i härva kring covidtester

Runt 35 000 privatpersoner har fått ett mejl från polisen om att de kan vara utsatta i en härva med falska coronatester. »Det är en väldigt omfattande utredning med mycket material att gå igenom och väldigt många berörda personer«, säger kammaråklagare Alexandra Bittner.

Kunskapsstöd ska ge fler barnhjärtan

Nytt kunskapsstöd ska ge fler barnhjärtan

De senaste åren har organ för transplantation tagits om hand från ytterst få avlidna barn. Nu har Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd som ska hjälpa sjukvården att öka antalet organdonatorer.

Ny medicinsk redaktör tar plats på Läkartidningen

Ny medicinsk redaktör tar plats på Läkartidningen

Barnläkaren och barnonkologen Anna Nilsson är ny medicinsk redaktör på Läkartidningen, där hon kommer att ha området pediatrik på sitt bord. »Jag känner mig förstås oerhört hedrad av att bli tillfrågad«, säger hon.

1 2 3 453