Förändrat avtal om jourkomp upprör läkare i Västra Götaland

Förändrat avtal om jourkomp upprör läkare i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen ska säga upp det lokala jourkompavtalet. Nu har fack och arbetsgivare förhandlat fram övergångsbestämmelser. Men läkarföreningen varnar för svårigheter att få ut ledighet. »Vi kommer ha rasande kollegor«, säger Christina Sjöberg i styrelsen.

FHM: Vaccination av barn tidigareläggs

FHM: Vaccination av barn tidigareläggs

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att regionerna börjar vaccinera barn mellan 12 och 15 år i mitten av oktober. Det innebär att startskottet tidigareläggs fyra veckor.

Karolinska går mot ett kraftigt överskott

Över 400 miljoner i överskott för Karolinska

Under årets åtta första månader landar det ekonomiska resultatet för Karolinska universitetssjukhuset på 426 miljoner kronor. Enligt sjukhuset har resultatet uppnåtts trots att man inte fått full ersättning för merkostnader kring covid-19.

Huddinge först med mottagning för lukt- och smakbortfall

Huddinge först med mottagning för lukt- och smakbortfall

Postcovidmottagningen i Huddinge ska bli först i landet med mottagning av personer som drabbats av luktbortfall efter covid-19. Den ska vara tillgänglig för patienter från hela landet.

Ingen prövning av kinesiskt ägande i Doktor.se

Ingen prövning av kinesiskt ägande i Doktor.se

Region Stockholm kommer inte att ägargranska Doktor.se. Vårdgivaren har fått företaget Tencent som delägare, vilket i sin tur delvis ägs av den kinesiska staten. Men Tencents andel är för liten, menar Moderaterna. Socialdemokraterna anser dock att en ägarprövning visst kan göras. (1 kommentar)

Läkarförbundet saknar satsningar på läkare i budgeten

Läkarförbundet saknar satsningar på läkare i budgeten

Läkarförbundet välkomnar regeringens extra satsningar på sjukvården, men frågar sig samtidigt var satsningen på läkarna är. »Vi vet sedan många år tillbaka att det finns en brist på specialistläkare«, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.

Läkaroro i Enköping efter omorganisation

Läkaroro i Enköping efter omorganisation

Läkare på Lasarettet i Enköping är oroliga över att en omorganisation som berör stödfunktioner på lasarettet medför försämrad lokal anknytning och att sjukhuset kan förlora sin självständighet.

Nya miljarder till sjukvården i regeringens budget för nästa år

Fem nya miljarder till sjukvården

Regeringen satsar 5 miljarder kronor extra på sjukvården under 2022 i budgetpropositionen som presenterades på måndagen. Bland annat ska 2 miljarder vigas till köerna i pandemins kölvatten och 1,5 miljarder till en förlängd satsning i förlossningsvården.

»Jag hade ett prio ett larm var 30 sekund«

Chef under pandemin: »Jag hade ett prio ett larm var 30 sekund«

Civil olydnad, gränskonflikter och snabba beslut. Pandemin har ställt läkare i ledande positioner inför svåra etiska dilemman. Andreas Liliequist, sektionschef på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, är en av cheferna som agerade utan att vänta på klartecken: »Min målsättning var att få hela min personal levande igenom detta«. (3 kommentarer)

Regeringen presenterar budget präglad av pandemi i förändring

Regeringen presenterar budget präglad av pandemi i förändring

Ytterligare nästan 10 miljarder kronor satsas för att hantera pandemins konsekvenser. Det meddelade regeringen på fredagen gällande den kommande budgeten. Pengar ska bland annat gå till vaccininköp och provtagning. Och längre fram satsas en halv miljard årligen på höjd beredskap. Samtidigt avslutas viss åtgärder såsom uppskjutna krav på läkarintyg.

Vårdkompetensrådet: Korta AT till 18 månader

Vårdkompetensrådet: Korta ner läkares AT-tjänst till 18 månader

Nästa år ska Nationella vårdkompetensrådet presentera en nationell AT/BT-plan. Genom att bredda klinikplaceringarna, tänka nytt kring handledning och korta tjänstgöringen vill rådet öka utbildningstakten. »Vi vänder på varje sten«, säger Johan Dabrosin Söderholm som leder arbetet.

Region Sörmland JO-anmäls efter Facebookinlägg

Region Sörmland JO-anmäls efter Facebookinlägg

Region Sörmland JO-anmäls efter ett Facebookinlägg där följare uppmanades att tagga personer som behövde påminnas om att vaccinera sig mot covid-19. »Det är självklart inte lämpligt eftersom det handlar om personers integritet«, skriver regionens kommunikationsdirektör Maria Karlsson i ett pressmeddelande.

Beslut om idéburen välfärd på gång

Beslut om idéburen välfärd på gång

Regeringen vill att andelen idéburna aktörer i välfärden ska öka. Frågan har utretts – men beslut har dröjt. Men nu är en proposition äntligen på gång.

Vaccination erbjuds barn från 12 år

Vaccination erbjuds från 12 år

Också barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccination mot covid-19. Det meddelade regeringen på torsdagen. »Det här gör vi för barnens skull«, sa statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens.

Smittskyddsläkare: Stort fokus på kommunikation under pandemin

Smittskyddsläkare: Stort fokus på kommunikation under pandemin

Under pandemin har kommunikationsarbetet varit en stor utmaning, både när det gäller kommunikation med vårdpersonal, allmänhet och medier. Det berättade Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, vid Chefsföreningens temadag.

Nytt bud – e-recept huvudregel i maj

Nytt bud – elektronisk förskrivning huvudregel i maj

Tidpunkten för införande av elektroniska recept som huvudregel har skjutits fram flera gånger. Nu har Läkemedelsverket satt ett nytt datum under 2022.

Arbetsmiljöverket hotar med vite för brister på kirurgen i Östersund

Arbetsmiljöverket viteshotar för brister på kirurgen i Östersund

Region Jämtland Härjedalen riskerar 400 000 kronor i vite, meddelar Arbetsmiljöverket. Om bristerna vid kirurgenheten på Östersunds sjukhus inte har åtgärdats före november, får regionen ta fram plånboken.

Stockholms läkarstrateg: Det som driver mig är de sköra patienterna

Stockholms läkarstrateg: De sköra patienterna är drivkraften

Sedan den 1 september bryter internmedicinaren Johan Herlin Ejerhed ny mark. I rollen som kommunal läkarstrateg i Stockholm ska han stärka den medicinska kompetensen och förbättra samverkan med regionen.

Diskriminering av vårdanställda: »Valfriheten har gått för långt«

Diskriminering av vårdanställda: »Valfriheten har gått för långt«

Flera regioner arbetar med sina riktlinjer efter avslöjandet att många vårdgivare låter patienter ställa krav på etnicitet. Patienters valfrihet har gått för långt, menar Maria Taranger, områdeschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset: »Jag tror många har varit för tillmötesgående«. (3 kommentarer)

DO i möte med regionerna: Viktigt att riktlinjerna används

DO: Viktigt att riktlinjer används

Diskrimineringsombudsmannen tycker att regionerna tar frågan om diskriminering av vårdpersonal på allvar. Men det gäller att de omsätter sina riktlinjer i praktik, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius efter ett möte med regionerna. (1 kommentar)

1 2 3 427