Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i dag i centrala Visby

Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i Visby

Den kvinna som i dag, onsdag, knivhöggs till döds i Visby var Ing-Marie Wieselgren, 64 år, psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och regioner.

Ivo kritiserar två sjukhus i Stockholm för brist på vårdplatser

Ivo kritiserar Stockholmssjukhus

Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har inte tillräckligt många vårdplatser, vilket leder till stora problem på sjukhusens akutmottagningar. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg två separata beslut.

Läkare och chefer: Kritik kan ofta komma från kliniskt verksamma

Läkare och chefer: Ofta kommer kritik från kliniskt verksamma

Den som är läkare och blir chef inom vården får vara beredd på kritik från läkare som arbetar kliniskt. Det framgick under ett seminarium i Almedalen där panelen ändå ville att läkare ska ta chansen att bli chefer.

»Behov finns överallt«

Kriget i Ukraina ökar intresset jobba för Läkare utan gränser

Svenska Läkare utan gränser har på snart trettio år gått från uppstickare till gigant bland hjälporganisationer – och med kriget i Ukraina ökar såväl insamlingarna som ansökningarna från läkare. »Det välkomnar vi, för behoven i världen är stora«, säger ordförande Peter Moberger.

Rapport: Många inom högskolan har utsatts för hot och hat

Rapport: Många inom högskolan har blivit utsatta för hot och hat

Den första omfattande och breda studien om trakasserier inom högskolesektorn tyder på att det är vanligt att forskare och lärare utsätts för hot eller trakasserier. Fyra av tio högskolelärare och forskare säger att de någon gång har drabbats på grund av sitt jobb.

Undersökning visar att många läkare vill se förstatligad vård

Undersökning visar att många läkare vill se förstatligad vård

Läkarnas förtroende för Sveriges Kommuner och regioner (SKR) har sjunkit ytterligare, medan förtroendet för Socialdemokraterna har ökat. Och en stor andel av yrkeskåren vill se förstatligad sjukvård. Det visar åtminstone undersökningen Läkarnas förtroendebarometer.

Sylf gav politiker nya förslag att fundera på

Sylf gav politiker nya förslag att fundera på

Bra gehör för frågorna som Sveriges yngre läkares förening (Sylf) driver, och inbjudan till mer kontakt med politikerna. Sylfs ordförande Shadi Ghorbani är nöjd med föreningens seminarium i Almedalen, där politiker fick nya förslag att bita i.

V- och L-politiker: Tillfälliga pengar löser inte platsbristen

V- och L-politiker: Måste sluta med tillfälliga ekonomiska medel

Det är inte alltid vänsterpartister och liberaler är överens i vårdens vägval. Men riksdagsledamöterna Lina Nordquist (L) och Karin Rågsjö (V) är överens om att det inte går att lösa vårdplatsbristen med tillfälliga ekonomiska medel och att det finns alltför stor utvecklingsoptimism. (1 kommentar)

Trots stor brist på allmänspecialister – hopp finns om en ljusare framtid

Trots bristen på allmänläkare – hopp finns om en ljusare framtid

Den svårhanterliga bristen på specialister i allmänmedicin var ämnet för ett seminarium i Almedalen, i går måndag. Men samtidigt fanns det optimism hos paneldeltagarna.

Umeå och Skellefteå lämnar stabsläge

Sjukhus i Västerbotten lämnar stabsläge

Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå har nu lämnat de stabslägen man befunnit sig i sedan förra veckan. Fortfarande beskrivs läget dock som pressat.

Sfai: Tillsätt en Iva-kommission

Sfai: Tillsätt en Iva-kommission

Svensk förening för anestesi och intensivvård (Sfai) vill se en Iva-kommission för att komma till rätta med Sveriges problem med intensivvårdsplatser. Det förslaget lyfte föreningens vice ordförande Claes Frostell vid ett seminarium under Almedalsveckan. (2 kommentarer)

Region Uppsala överklagar krav på fler vårdplatser vid Akademiska

Region Uppsala överklagar krav på vårdplatser vid Akademiska

Inspektionen för vård och omsorg har beslutat att Akademiska sjukhuset måste få fram fler vårdplatser – annars väntar ett vite på 20 miljoner kronor. Men nu överklagar regionen beslutet till Förvaltningsrätten.

Fortsatta förluster för nätläkarbolag

Fortsatta förluster för nätläkarbolag

Nätläkarbolagen fortsatte att göra stora förluster förra året. Tillsammans gjorde Doktor.se, Min Doktor och Doktor24 en förlust på drygt 1 miljon kronor om dagen, enligt en sammanställning som Svenska Dagbladet har gjort.

Debatt: Alla var överens om att sjukvården har stora problem

Debatt: Alla var överens om att sjukvården har stora problem

Arbetsgivare och arbetstagare är överens om att vården har stora problem. Det framkom tydligt vid ett seminarium i Almedalen arrangerat av Läkarförbundet.

Efter pandemin – elevhälsan får 100 miljoner extra

Efter pandemin – regeringen lägger 100 miljoner extra på elevhälsan

Regeringen avsätter ytterligare 100 miljoner kronor till elevhälsan. De motiverar höjningen med att den psykiska ohälsan bland elever har ökat under pandemin, och att det finns ett stort behov av mer personal inom elevhälsan.

Utredare: Tvångsvårdade barn ska inte placeras med vuxna

Utredare: Tvångsvårdade barn ska inte placeras med vuxna

Allmänpsykiatrins patienter ska inte längre placeras inom rättspsykiatrin och tvångsvårdade barn ska i regel slippa hamna på samma plats som tvångsvårdade vuxna patienter. Det är några av förslagen från Utredningen om vissa tvångsvårdsfrågor.  

Forskare filar på ansökningar om läkemedelsstudier på medvetslösa

Forskare filar på ansökningar om kliniska studier på medvetslösa

En ny EU-förordning öppnar för att genomföra kliniska läkemedelsprövningar med akut sjuka medvetslösa patienter – något som i många år varit omöjligt i Sverige. Än så länge har ingen ansökan kommit in till Läkemedelsverket. Men flera läkare och forskare som Läkartidningen pratat med ligger i startgroparna.

FHM varnar för ökad belastning på vården när smittan ökar på nytt

FHM varnar för ökad belastning på vården när smittan ökar igen

Spridningen av covid-19 fortsätter att öka – och kurvan förväntas fortsätta uppåt. Nu spår Folkhälsomyndigheten en ökad belastning på vården i sommar.

Regeringen vill se till att forskare följer etikprövningslagen

Regeringen vill se till att forskare följer etikprövningslagen

Regeringen vill se till att forskare verkligen följer etikprövningslagen. Därför får Etikprövningsmyndigheten i uppdrag att på bred front informera om vad som faktiskt gäller efter skärpningen för mer än två år sedan. »Regeringen har lyssnat till de farhågor som finns kring tillämpningen av det nya regelverket«, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Riktade statsbidrag till sjukvården missar målet – saknar långsiktighet

Vårdanalys: Riktade statsbidrag till sjukvården missar ofta målet

Det finns stora brister i regeringens vårdsatsningar och de riktade statsbidragen riskerar att missa målet att leda till långsiktig utveckling. Det slår Myndigheten för vård- och omsorgsanalys fast i en ny rapport. (1 kommentar)

1 2 3 486