Läkarna i Östersund gör fler anmälningar till Arbetsmiljöverket

Oro i Östersund – ortopeden och medicinkliniken kräver åtgärder

Arbetsmiljöverket överväger ett föreläggande mot kirurgen på Östersunds sjukhus. Samtidigt har läkarna gått vidare med anmälningar för medicinkliniken och ortopeden. »Vi står med det yttersta medicinska ansvaret – men utan faktiska möjligheter att ta det«, säger läkarföreningens ordförande.

Böter vid ohälsosam stress ska utredas

Sanktionsavgifter vid ohälsosam stress i arbetslivet ska utredas

Regeringen har tillsatt en utredning som ska överväga att införa sanktionsavgifter mot arbetsgivare som bryter mot reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Bakgrunden är att den arbetsrelaterade ohälsan har ökat de senaste tio åren.

DO överklagar dom om diskriminering i Västra Götaland

DO överklagar dom om »kulturell svimning«

Diskrimineringsombudsmannen (DO) överklagar domen mot Västra Götalandsregionen i fallet om »kulturell svimning«. DO vill se ett högre skadestånd och menar att rätten inte har bedömt händelsen som så allvarlig som den är.

Avhandling om nätläkare pekar på etisk kollision

Avhandling om nätläkares framväxt pekar på etisk kollision

För patienterna kan gränsen mellan shopping och sjukvård bli vagare. Och åtminstone för några år sedan var tillgänglighet och pris viktigare än etiska funderingar om regelsystemet. Det framträder i en ny avhandling om varför patienter väljer nätläkare.

Över 200 fall av deltavarianten i Sverige

Över 200 bekräftade fall av deltavarianten i Sverige

Hittills har 207 fall av den så kallad deltavarianten av coronaviruset identifierats i Sverige. Samtidigt fortsätter både smittspridningen och antalet covidpatienter på sjukhus att minska.

Brist på läkare – primärvården i Norrbotten får kritik

Brist på läkare – primärvården i Norrbotten får kritik

Inspektionen för vård och omsorg riktar på flera punkter kritik mot primärvården i Norrbotten. Bland annat anser myndigheten att det finns betydande patientsäkerhetsrisker till följd av läkarvakanser.

Ivo vill kunna slå till hårdare mot regioner med bristande tillgänglighet

Ivo vill kunna slå till hårdare mot regioner med dålig tillgänglighet

Inspektionen för vård och omsorg vill få rätt att besluta om sanktioner mot regioner som inte lever upp till lagen när det gäller tillgänglighet i vården. Det skriver myndigheten i en rapport till regeringen.

Nedkylning efter hjärtstopp gjorde ingen skillnad i överlevnad

Nedkylning efter hjärtstopp gav ingen skillnad i överlevnad

Nedkylning av medvetslösa hjärtstoppspatienter till 33 grader ökade inte överlevnaden, enligt en stor internationell studie ledd av svenska forskare. Nu väntas riktlinjerna ändras.

Ivo granskar mottagningen för postcovid-patienter i Stockholm

Ivo granskar mottagningen för postcovid-patienter i Stockholm

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska granska mottagningen för postcovid-patienter vid Karolinska universitetssjukhuset. Upprinnelsen är att regionen förlagt verksamheten till Huddinge, trots att läkare för över ett år sedan byggt upp en mottagning i Solna.

Efterlängtat lönelyft för ST-läkarna i Värmland

Lönelyft för Värmlands ST-läkare

ST-läkargruppen i Värmland har fått löneökningar på 5,2 procent över två år. Glada nyheter, anser läkarföreningens ordförande Christofer Lindholm som pekar på att ST-läkarlönerna är viktiga för att kunna behålla läkare i regionen.

FHM förlänger allmänna råd mot smittspridning

FHM förlänger allmänna råd mot smittspridning

För att minska risken för smittspridning förlänger Folkhälsomyndigheten nu de allmänna råden om allas ansvar för att förhindra covid-19 till den 30 september.

Region Stockholm vill lämna krislägesavtalet

Region Stockholm vill lämna krislägesavtalet

Region Stockholm har skickat en begäran till arbetsgivarorganisationerna om att få lämna krislägesavtalet. Anledningen är att trycket på vården minskat avsevärt.

250 anmälningar om skador efter vaccin

250 har anmält skador efter vaccin mot covid-19

Fler än 250 personer har anmält skador till Läkemedelsförsäkringen efter att de blivit vaccinerade mot covid-19, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sahlgrenska stänger Iva-avdelning för covidpatienter

Sahlgrenska stänger Iva-avdelning för covidpatienter

Covid-iva på Sahlgrenska sjukhuset i centrala Göteborg stänger. Det har varit den största intensivvårdsavdelningen för covid-19-patienter i Västra Götalandsregionen. Samtidigt stänger en covidavdelning på Södra Älvsborgs sjukhus.

Fler vill få ersättning för covidrelaterade vårdskador

200 patienter vill få ersättning för vårdskada kopplat till covid

Under våren har regionernas försäkringsbolag Löf fått in omkring 100 anmälningar om vårdskador kopplade till covid-19. Det är lika många covidrelaterade anmälningar som under hela 2020.

Inga planer på färre allmänläkare i Gävleborg till hösten

Hälsocentraler i Gävleborg vill behålla antalet allmänläkare

Efter ett kritiserat beslut i Gävleborg kan hälsocentralerna i höst glesa ut bemanningen av allmänläkare. Men ingen av cheferna har planer på att ha färre allmänläkare på plats, rapporterar SVT.

Region Skåne öppnar fler mottagningar för postcovid-patienter

Region Skåne öppnar fler mottagningar för postcovid

Det borgerliga styret i Region Skåne vill inrätta fyra nya mottagningar för patienter med postcovid. Enligt regionrådet Gilbert Tribo (L) är behovet av vård större än man tidigare trott.

Ny mottagning på Huddinge tar emot första postcovid-patienten

Ny mottagning på Huddinge tar emot första postcovid-patienten

Under måndagen tog postcovid-mottagningen i Huddinge emot sin första patient. Men det finns många remisser att ta hand om och mottagningen har ännu inte full kapacitet.

Databasen Sminet nedstängd – igen

Databasen Sminet nedstängd – igen

Folkhälsomyndigheten har återigen stängt ned databasen Sminet. Enligt myndigheten har detta gjorts på grund av säkerhetsskäl.

Akuten i Trollhättan anmäls till Arbetsmiljöverket

Akuten i Trollhättan anmäls till Arbetsmiljöverket

De fackliga organisationerna vid Norra Älvsborgs länssjukhus anmäler NU-sjukvården till Arbetsmiljöverket. Anledningen är att man inte anser att arbetsgivaren vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkra arbetsmiljön på akuten.

1 2 3 411