Läkarförbundet: Regioner anställer läkarstudenter som inte är behöriga

Läkarförbundet: Flera sjukhus anställer obehöriga studenter

Inspektionen för vård och omsorg ska granska Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Detta efter att Läkarförbundet larmat om att läkarstudenter före termin nio har anställts på särskilda vikariatsförordnanden.

Läkaresällskapet: Stoppa Krys köp av Vårdtjänster

Läkaresällskapet vill att Krys köp av Vårdtjänster stoppas

Det är direkt olämpligt att en privat digifysisk vårdgivare sköter sjukvårdsrådgivningen i en region. Det anser Svenska läkaresällskapet som nu uppmanar hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm att avslå Krys köp av Medhelps dotterbolag Vårdtjänster.

Läkarklinik skrev falska coronaintyg – hotas med vite

Läkarklinik skrev falska coronaintyg – hotas med vite

Den privata läkarklinik i Göteborg som misstänks ha utfärdat falska coronaintyg föreläggs nu med ett vite på 750 000 kronor av Inspektionen för vård och omsorg.

Regioner stoppar Modernas vaccin efter kall transport

Regioner stoppar Modernas vaccin – har transporterats för kallt

Totalt 2 100 doser av Modernas vaccin mot covid-19 har transporterats under den rekommenderade kyltemperaturen på 40 minusgrader. Flera berörda regioner stoppar tillfälligt vaccinet i väntan på utredning om skyddseffekten har påverkats.

Psykiatriregister ska sättas under lupp

Socialstyrelsen ska sätta psykiatriregister under lupp

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur de nationella kvalitetsregistren inom psykiatrin ska kunna förbättras och bli mer användbara. I dag har de flesta register inom det här området brister.(1 kommentar)

Startskott för sista kullen på gamla läkarutbildningen

Startskott för sista studenterna på den gamla läkarutbildningen

Nu börjar den sista kullen som kommer gå den gamla läkarutbildningen. De gör det mitt i en pandemi, med digital undervisning och inställda studiesociala aktiviteter. »Det känns lite svårt och ensamt«, säger Anjelica Westin som just flyttat till Lund för att börja på läkarprogrammet.

Vårdinnovation i konkurs – Dalarna häver kritiserat avtal

Vårdinnovation i konkurs – Dalarna häver kritiserat avtal

Företaget Vårdinnovation, som skapat det digitala verktyget Vårdexpressen, har begärts i konkurs. Det gör att Region Dalarna nu häver avtalet i den omdiskuterade affären.

Facken kräver kompensation för covid-19 i arbetsskadeförsäkringen

Facken kräver kompensation för covid i arbetsskadeförsäkringen

Tusentals anställda inom vård och omsorg har anmält covid-19 som arbetsskada. Nu går facken samman och kräver en arbetsskadeförsäkring som fullt ut kompenserar för förlust av inkomst på grund av covid-19.

Färre nya fall men oro för ny uppgång

Minskad smittspridning men oro för ny uppgång

Antalet anmälda fall av covid-19 minskar, men Folkhälsomyndigheten ser med oro på nya virusvarianter och risken att smittspridningen vänder uppåt igen.

I år börjar fler regioner screena för kolorektalcancer

Fler regioner börjar screena för kolorektalcancer under året

Fem regioner ser ut att införa allmän screening för tjock- och ändtarmscancer i vissa åldersgrupper i år, trots pandemin. Dalarna blir försökslän i en nationell modell med styrning från Region Stockholm.(1 kommentar)

Region Dalarna granskar inköp av Vårdexpressen

Dalarna granskar inköp av Vårdexpressen

Region Dalarna ska granska den uppmärksammade affären med Vårdexpressen, ett digitalt verktyg för primärvården. I Skåne avbröts projektet i början av 2020 efter misstänkta oegentligheter i upphandlingen och Västra Götaland bröt med företaget efter en polisanmälan i somras. Men Dalarna har ännu inte gjort det.

Ivo får rätt: Brott mot tystnadsplikt ska prövas i två läkarfall

Åklagare ska pröva läkares rätt att anmäla läkare som är patient

Tänk dig att du har en patient som också är läkare. Du befarar att kollegans hälsotillstånd kan vara en patientsäkerhetsrisk. Får du då anmäla läkaren till Ivo? Eller begår du ett brott? Två aktuella fall ska nu prövas av åklagare.(4 kommentar)

Arbetsplatser med stor risk för smitta ska granskas

Arbetsplatser med stor risk för smittspridning ska granskas

Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag att göra kontroller av riskutsatta arbetsplatser under pandemin.

Aktionsgrupp mot antisemitism kritisk mot Läkarförbundet

Läkarförbundets DO-hantering får kritik av aktionsgrupp

Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska universitetssjukhuset riktar återigen kritik mot Läkarförbundet kring ärendet där en läkare larmat om antisemitiska trakasserier. Gruppen anser bland annat att förbundet bör upprätta en visselblåsarfunktion.

Sfams ordförande i protest: För svårt att bedriva bra vård i utsatt område

Sfams ordförande: För svårt att bedriva bra vård i utsatt område

Magnus Isacson, distriktsläkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, slutar sitt jobb på en vårdcentral i en socioekonomiskt utsatt Stockholmsförort i protest. »Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda«, skriver han i en debattartikel i Expressen. (5 kommentar)

Läkarförbundet lockar fler medlemmar

Läkarförbundet växte under 2020

Under pandemiåret 2020 växte Läkarförbundets medlemsantal med 3 procent, eller 1 200 personer. Nu har förbundet över 55 000 medlemmar. Och under fjolåret fick fler hjälp med frågor om arbetsmiljö, lön och villkor, säger ordförande Sofia Rydgren  Stale.

Nytt stöd snart klart för primärvården

Nytt kunskapsstöd för primärvården snart klart

Primärvården får snart ett kunskapsstöd för utredningar av långtidssjuka i covid-19, och 1177 ska få ett stöd för rådgivning. Men en nationell strategi med riktlinjer om mottagning och behandling dröjer.

Stödgrupp vill se nationella riktlinjer

Stödgrupp vill se nationella riktlinjer och fler mottagningar

Nationella riktlinjer och multiprofessionella mottagningar. Det är ett par saker som »Stödgruppen för läkare med covid-19« vill se. Det är brist på vård för långtidssjuka, och stödgruppen varnar för ett berg av rehabilitering.

Helhetsgrepp ska ge svar om långtidssjuka

Helhetsgrepp och forskning ska ge svar om långtidssjuka i covid

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om de inte legat på sjukhus. Men trycket på mottagningen är högt. »Vi får extremt mycket remisser«, säger Judith Bruchfeld, som leder mottagningen.

Fler analyser ska göras i jakten på brittisk corona

Fler analyser ska göras i jakten på brittisk coronavariant

Hittills har få analyser av covidprover gjorts för att upptäcka den nya brittiska varianten av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten lovar dock att kapaciteten ska öka. Och det är bråttom, menar experter på området.

1 2 3 384