Denna webbplats vänder sig till läkare
EU-direktiv förbjuder frågor om nuvarande lön vid jobbintervjuer

Nytt EU-direktiv ska minska löneskillnader mellan könen

Ett EU-direktiv ska minska löneskillnaden mellan män och kvinnor, bland annat genom att frågan om nuvarande lön inte får ställas vid en jobbintervju – en fråga som Läkarförbundet redan i dag uppmanar medlemmarna att inte svara på då det kan försämra deras förhandlingsutrymme.

Ministern: Regionernas ansvar att det finns tillräckligt med läkare

Ministern: Regionernas sak att det finns tillräckligt med läkare

När bristen på allmänläkare nyligen diskuterades i riksdagen hänvisade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till regionerna. De bör i sitt arbete ha Socialstyrelsens nationella riktvärde för fast läkarkontakt som utgångspunkt och det finns statliga bidrag att söka, säger ministern.

Forskare varnar för växande administration i offentlig sektor

Forskare varnar för växande administration i offentlig sektor

»Det finns en tydlig trend inom offentlig sektor, administrationen växer, administratörerna blir fler och rör sig uppåt i organisationerna«, säger organisationsforskaren Johan Alvehus.
 Han ifrågasätter om det verkligen leder till rätt prioritering av samhällets resurser.

Kunskapen om undernäring har förbättrats – ändå lider många

Svenska forskare: Många lider trots nya rön om undernäring

Trots att det finns enkla metoder som kan lindra undernäring är många patienter på sjukhus och andra vårdinrättningar undernärda, både i Sverige och internationellt, konstaterar forskare från Uppsala universitet och Sahlgrenska akademin i en färsk artikel i New England Journal of Medicine. (1 kommentar)

EMA: Koppling mellan viktläkemedel och komplikationer

EMA: Nämn användning av viktläkemedel inför operation

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA uppger att patienter som tar viktminskningsläkemedel som Wegovy bör ta upp det med sin läkare inför operation då det skulle kunna öka risken för aspiration.

Förbättringspotential finns trots allt bättre förlossningsvård

Nyblivna mammor nöjda men vill ha mer information efter förlossningen

Mödrahälsovården och förlossningsvården har utvecklats positivt de senaste tio åren, enligt en ny rapport från Sveriges Kommuner och regioner (SKR). Andelen kvinnor som drabbas av allvarliga bristningar minskade mellan 2014 och 2023 och allt fler kvinnor går på eftervårdsbesök och andelen kvinnor som kände sig delaktiga i och trygga med sin vård nådde en ny högstanivå förra året. Samtidigt måste eftervård och amningsstöd bli bättre, konstaterar rapporten. (1 kommentar)

De tre systrarna blev alla läkare: »Många tycker att det är häftigt«

De tre systrarna blev alla läkare: »Många tycker att det är häftigt«

Kristina, Cecilia och Magdalena Johansson är alla läkare – och systrar. De gick samma läkarutbildning på Umeå universitet, gjorde alla sin AT på Skellefteå lasarett och doktorerade tillsammans. »Många som träffar oss tycker att vi är väldigt lika«, säger mellansystern Kristina.

Dyrt konstverk på nytt sjukhusområde i Malmö får kritik

Dyrt konstverk på Malmös nya sjukhusområde leder till kritik

7, 9 miljoner kronor, så mycket har Region Skåne betalat för konstverket »Granens tid« som är placerat i det nya sjukhusområdet i Malmö. Priset har väckt reaktioner. Skattebetalarnas förening tycker att investeringen sticker i ögonen.

Förbundet nöjt med förslagen i ALF-utredningen men vill se förtydliganden

Läkarförbundet: Tänk på följande inför det kommande ALF-avtalet

Efter närmare ett decennium är det dags för en översyn av hur statliga medel ska fördelas mellan regionerna för utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Läkarförbundet är i det stora hela positivt till utredarens förslag.

Över 95 procent av läkarstudenterna i Sydkorea vägrar att skriva AT-prov

Läkarstudenter vägrar AT-prov

Den utdragna läkarstrejken i Sydkorea mot dåliga arbetsförhållanden och låga löner växer. 95 procent av landets läkarstudenter vägrar att skriva motsvarigheten till våra AT-prov.

Ljungby lasarett kan komma att drivas enligt Norrtäljemodell

Norrtäljemodellen kan få en efterföljare i Region Kronoberg

Tre Smålandskommuner och Region Kronoberg kan tänka sig att starta ett gemensamt bolag, eventuellt med viss finansiering från näringslivet, för att akutsjukvården ska bli kvar på Ljungby lasarett.

Vårdplatskris i Östergötland – tuff kritik från läkare mot för ljus bild

Vårdplatskris i Östergötland – läkare ger kritik mot för ljus bild

Regionledningen i Östergötland gick i början av juli ut med att vårdläget var ungefär som en vanlig sommar. Men efter att läkare larmat och vittnat om att »patienterna skrivs hem för tidigt av förtvivlade avdelningar« och att det känns som vården kollapsar säger nu även den tillfälligt utsedde sjukhuschefen att läget är tufft. (2 kommentarer)

Stockholm öppnar en ny nationell stödlinje för psykisk ohälsa

Region Stockholm öppnar en ny nationell stödlinje för psykisk ohälsa

Region Stockholm har fått i uppdrag av regeringen att öppna en nationell stödlinje för psykisk ohälsa. Från och med december ska det gå att få kontakt via nätet eller telefon dygnet runt.

Oväntat låg inflation välkommet besked för landets regioner

Oväntat låga inflationssiffror i juni ett välkommet besked för regionerna

En inflation som sjunkit mer än väntat och en lägre höjning av prisbasbeloppet innebär en välkommen ekonomisk lättnad för regionerna. Nästa år kan de vänta sig minskade pensionskostnader med över 23 miljarder, uppger Sveriges Kommuner och regioners chefsekonom Annika Wallenskog för Dagens Medicin.

Karin Pettersson får nya jobb – går till BB Stockholm och S:t Göran

Karin Pettersson får nya jobb – på BB Stockholm och S:t Göran

Den avskedade förlossningschefen Karin Pettersson har gett upp hoppet om att få komma tillbaka till Karolinska universitetssjukhuset och har nu skrivit på för nya tjänster på BB Stockholm och S:t Göran. »Det känns jättebra att ha tagit det här steget«, säger hon till Läkartidningen. (2 kommentarer)

Så har det gått för kommunerna som anställt läkarstrateger – fler på gång

Så har det gått för kommunerna som anställde läkarstrateger

Få kommuner har än så länge anställt egna läkare på strategisk nivå, och de som har provat har valt helt olika vägar. Medan Stockholm har pausat satsningen väntas Örebro förlänga projektet i ytterligare två år. Per-Ola Sundin ser fram emot att fortsätta som kommunens läkarstrateg – men medger att jobbet varit svårare än han föreställt sig.

3 000 dagar har gått sedan läkaren Ahmadreza Djalali frihetsberövades

Djalali nu fängslad i 3 000 dagar

I dag, fredag den 12 juli, har Ahmadreza Djalali suttit frihetsberövad i Iran i 3 000 dagar.

ST-läkare har testat och rekommenderar nu kultur på recept

Läkaren Henrik Wikström har testat och rekommenderar kultur på recept

Kan kultur på recept hjälpa personer med psykisk ohälsa att må bättre? Det testas nu i Region Norrbotten. ST-läkaren Henrik Wikström har provat. Han är positiv till konceptet. »Jag kan se nyttan«, säger han. (2 kommentarer)

Ivos kritik i retur – slutsatser om förlossningsvården väcker frågor

Ivos kritik i retur – slutsatser om förlossningsvården väcker frågor

Flera läkare vänder sig emot Ivos slutsats att ansvarsfördelningen är otydlig i akuta förlossningssituationer på många håll i landet. »Min upplevelse är att alla vet vem som fattar vilka beslut«, säger Erik Hagman, överläkare på kvinnokliniken i Sundsvall. Ivo-rapporten kallar han för »ogenomtänkt och svårtolkad«. (1 kommentar)

Fortsatt minskat intresse för att gå läkarprogrammet

Fortsatt minskat intresse för att gå läkarprogrammet – flest vill till KI

Läkarprogrammet fortsätter att tappa i attraktivitet och antalet studenter som har sökt utbildningen inför höstterminen sjunker. Totalt sökte 33 161 studenter läkarprogrammet, en minskning med drygt 650 sedan förra året. (5 kommentarer)

1 2 3 500