Chefläkare anmäler säkerhetsrisk i läkemedelslistan

Chefläkare anmäler säkerhetsrisk i läkemedelslistan

En förändring i läkemedelslistan gör att förskrivare kan förledas att tro att patienter slutat ta vissa läkemedel. Nu anmäler chefläkaren i Region Jönköping händelsen till Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg.

Nytt stöd ska guida vården vid postcovid

Nytt stöd för vård vid postcovid

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt kunskapsstöd till hälso- och sjukvården för vård av patienter med postcovid. Stödet ska hjälpa vårdpersonal att välja lämpliga insatser vid olika symtom. Samtidigt lyfts vikten av multiprofessionella insatser fram.

Fler direktavtal kan bli effekten om regioner slutar betala nätläkare

Fler direktavtal kan bli effekten om nätläkarnas ersättning stryps

När regionerna sneglar på möjligheten att sluta betala nätläkarbolagen, tittar företagen på möjligheten till fler direktavtal. »Vi måste ju säkerställa vår drift av tjänsten«, säger läkaren och Min Doktors grundare Magnus Nyhlén, samtidigt som han varnar för ojämlik vård.

Vårdcentral nekade äldre sjukhusvård – nu kräver Region Skåne skadestånd

Region Skåne stämmer vårdcentral för skada av varumärke

Region Skåne kräver att vårdkoncernen Praktikertjänst ska betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd för att ha skadat regionens varumärke. Orsaken är att en vårdcentral ska ha fattat ett beslut att inte skicka äldre patienter till sjukhus.

Tegnell: Vi avvaktar med Janssens vaccin

Folkhälsomyndigheten avvaktar med Janssens vaccin

Rekommendationer för användning av Janssens vaccin i Sverige dröjer. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten inväntar EMA:s säkerhetsgranskning som inleddes efter rapporter om ett fåtal fall av allvarliga biverkningar.

Ivo JO-anmäls efter yrkande om Staffan Bergströms legitimation

Ivo JO-anmäls efter yrkande om Staffan Bergströms legitimation

Tjänstepersonerna som undertecknat Ivo:s yrkande att återkalla Staffan Bergströms läkarlegitimation anmäls nu till JO. Anmälarna anser att Ivo:s yttrande om Staffan Bergströms agerande när han hjälpte en svårt sjuk man att dö är undermåligt och felaktigt.

Så mycket ökade läkarnas löner 2020

Så mycket ökade läkarnas löner

Läkarnas löneökningar för 2020 landade på mellan 2 och 2,75 procent. Det visar en sammanställning som Läkartidningen gjort. »En bra start på vår avtalsperiod«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

VGR-politiker ger inte upp tanken att slippa betala nätläkarbolagen

VGR-politiker ger inte upp målet om att slippa betala nätläkarna

Västra Götalandsregionens egen utredning pekar på att regionen måste betala nätläkarna för utomlänsvård, om inte lagen ändras. Men politikerna ger inte upp hoppet att slippa. »Det finns intresse att driva på statsmakten«, säger Jonas Andersson (L).

Längre väg till legitimation för läkare

Längre väg till läkarlegitimation

Tiden för både nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation och för legitimerade läkare att specialisera sig har ökat sedan 2008 – och särskilt långa är kvinnors ledtider. Det visar färsk statistik från Nationella vårdkompetensrådet, som nu ska försöka gå till botten med vad det här beror på. (2 kommentarer)

Läkaryrket i arv: »Mina föräldrar gav mig en positiv bild av arbetet«

Läkaryrket i arv: »Mina föräldrar gav mig en positiv bild av arbetet«

Det har blivit mycket vanligare under 2000-talet att läkaryrket går i arv. Forskare varnar för snedrekrytering. Men för läkarstudenten Grim Olivecrona var det ett lätt val att följa släkttraditionen: »I det här jobbet kommer jag att kunna utvecklas hela livet.« (1 kommentar)

Leverans av Janssens vaccin stoppas

Leverans av Janssens vaccin stoppas

Johnson & Johnson stoppar leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa. Tidigare i dag pausades användningen i USA, medan sex fall av misstänkta biverkningar utreds. Det rör sig om samma typ av allvarlig koagulationsrubbning som rapporterats hos personer som fått Astra Zenecas vaccin.

Lika många patienter på IVA som under andra vågen

Lika många IVA-patienter som under andra vågen

Antalet patienter med covid-19 på landets IVA-avdelningar ligger nu på samma nivå som toppen under andra vågen i början av januari. Samtidigt rapporterar samtliga regioner om en förväntad försämring av läget.

Läkare åtalas – skrev ut stora mängder tillväxthormon

Läkare åtalas – skrev ut stora mängder tillväxthormon

En västsvensk läkare åtalas för att ha förskrivit stora mängder tillväxthormon och låtit flera regioner betala. Mannen misstänks för grovt dopningsbrott och grov trolöshet mot huvudman, och regionerna kräver skadestånd på 1,5 miljoner kronor.

Uppsala vill se en personlig lockdown

Uppsala uppmanar till personlig lockdown

Rekordmånga patienter med covid-19 vårdas på IVA i Uppsala. Samtidigt är smittspridningen fortsatt hög. Nu går regionen ut med en kampanj där man uppmanar till »personlig lockdown«.

Vetenskapsrådet: Svårt att samordna kliniska studier under pandemin

Vetenskapsrådet: Samordning krävs för kliniska studier i kris

Ekonomiska incitament att samordna kliniska studier nationellt och mer forskningstid för kliniskt verksam personal. Det krävs för att med kort varsel kunna genomföra kliniska studier i ett krisläge, enligt en rapport från Vetenskapsrådet.

KD: Låt sex statligt styrda regioner ta över ansvaret för vården

KD vill ge sex statligt styrda regioner ansvaret för sjukvården

Kristdemokraterna vill förstatliga vården och föreslår nu att ansvaret överförs från dagens 21 regioner till sex statligt styrda sjukvårdsregioner. Läkarförbundet välkomnar initiativet. (7 kommentarer)

Brist på donerade spermier i vården

Stor brist på donerade spermier i vården

Allt fler ensamstående kvinnor skaffar barn genom assisterad befruktning. Men just nu råder akut brist på donerade spermier vilket medför långa kötider på flera håll i landet.

Regeringen drar tillbaka lagförslag om organdonation

Regeringen drar tillbaka lagförslag om organdonation

Propositionen om nya regler för organdonation dras tillbaka av regeringen. Anledning är att det framkommit synpunkter gällande ett förslag om intubation i organbevarande behandling. Regeringen ska återkomma med justerade förslag.

Svenskt ambulansflyg skjuts upp igen

Svenskt ambulansflyg skjuts upp

Starten för det nya nationella ambulansflyget skjuts upp igen. Det första planet skulle ha lyft i augusti – men en överklagad upphandling gör att startdatumet nu flyttas fram.

EMA utreder blodproppar efter Janssens vaccin

EMA utreder blodproppar efter vaccination med Janssens vaccin

EMA:s säkerhetskommitté utreder nu rapporter om blodproppar hos personer som har fått Janssens vaccin mot covid-19. Något samband har inte fastställts, utan kommittén betonar att det görs av säkerhetsskäl.

1 2 3 399