Obesitasvård får nationella riktlinjer

Obesitas får nationella riktlinjer

Socialstyrelsen tar för första gången fram nationella riktlinjer för vård vid fetma. Tanken är att de ska bli klara på bara ett år.

BT-piloter varnar för att läkare kommer falla mellan stolarna

BT-piloter varnar för att läkare kommer att falla mellan stolarna

Vad händer med alla utlandsutbildade läkare som redan är legitimerade men inte får BT? Flera BT-pilotorter anser att regionerna måste ta ett solidariskt ansvar för gruppen.

»För mig har bastjänstgöringen varit suverän«

»För mig var BT-piloten suverän«

För BT-piloterna Nora Qassem, Alhasan Alomari och Ozan Talayhan har framtidsplanerna klarnat under basttjänstgöringen. »Jag har fått jättebra introduktion till sjukvården i Sverige«, säger Nora Qassem, som är utbildad i Rumänien och nu börjar en ST i geriatrik på Avesta lasarett.

Målgång för de första läkarna som gjort BT

Nu går de första BT-läkarna i mål

Fyra regioner har testkört den nya bastjänstgöringen för läkare. I augusti går den sista BT-piloten i mål. Försöken har varit lärorika – men det har varit många hinder på vägen.

Färre döda än normalt under juli

Färre döda än normalt under juli

Efter att Sverige haft en överdödlighet det första halvåret i år har det vänt. Under juli var det färre döda än normalt, enligt siffor från SCB som Göteborgs-Posten rapporterar om.

»Skrämmande men väldigt lärorikt«

Skrämmande men lärorikt för AT-läkarna under pandemin

En okänd sjukdom, etisk stress och patientmöten som satt djupa avtryck. Covidvården har varit dramatisk för många läkare, inte minst för dem precis i början av karriären. Läkartidningen pratade med tre AT-läkare i Östergötland som kastat om i sina scheman för att hjälpa en sjukvård med nya spelregler.

Forskare ifrågasätter ryskt coronavaccin

Forskare ifrågasätter ryskt vaccin

Vaccinforskaren Matti Sällberg är skeptisk efter beskedet om att det ska finnas ett vaccin mot covid-19 i Ryssland. Matti Sällberg uppger för Dagens Nyheter att han tagit del av rysk publicerad forskning om projektet.

Ivo åtalsanmäler läkare som hjälpte ALS-patient att dö

Ivo åtalsanmäler läkaren som hjälpte ALS-sjuk patient att dö

Inspektionen för vård och omsorg åtalsanmäler läkaren Staffan Bergström som tidigare i somras bistod en ALS-sjuk man med en dödlig dos sömnmedel. Enligt Ivo kan han ses som skäligen misstänkt för att ha begått ett brott i yrkesutövningen.

Ovanligt många transplanterades på Sahlgrenska i somras

Ovanligt många transplanterades på Sahlgrenska under juli

Tolv ingrepp på tre dagar. Och totalt 40 på en månad. Detta är vad transplantationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg utförde under juli månad.

WHO saknar miljarder för att bekämpa covid-19

WHO saknar miljarder för att bekämpa covid-19

Det behövs mer pengar i kampen mot covid-19. Världshälsoorganisationen WHO har bara fått in 10 procent av de pengar som krävs, enligt generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kirurger i Östersund varnar för sjuksköterskeflykt

Kirurger i Östersund varnar för sjuksköterskeflykt

Läkarna vid kirurgin på Östersunds sjukhus är oroliga över att ett stort antal sjuksköterskor valt att sluta. I en debattartikel riktar kirurgerna nu kritik mot de styrande politikerna i Region Jämtland Härjedalen.

Skyddsombud: Viktigt att läkarna får återhämtning till hösten

Skyddsombud: Viktigt att läkarna får återhämtning efter tuff period

På Sahlgrenska universitetssjukhuset har läkarföreningen begärt skyddsronder i sommar för att ta reda på hur mycket IVA-läkarna har arbetat under pandemin. »Vissa läkare har gått uppemot 20 jourer på två månader«, säger huvudskyddsombudet Christina Sjöberg.

Klamydiafallen tycks öka igen

Klamydiafallen tycks öka igen

Folkhälsomyndigheten avråder från nya sexuella kontakter under pandemin. Under våren gick kurvan för antalet nya bekräftade klamydiafall ned. I juni vände den dock uppåt igen. Enligt myndigheten kan det hänga ihop med mindre distansering bland yngre.

Unga vuxna står för en stor andel av ökningen av antal smittade

Unga vuxna står för en stor andel av ökningen av antal smittade

Antalet smittade har gått ned i Sverige men nu vänder trenden lite uppåt. Det är gruppen 20–29 år som står för den stora andelen. Ett dåligt tecken, kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens presskonferens.(1 kommentar)

»På landsbygden arbetar man på ett mer idealiskt sätt i primärvården«

»På landsbygden arbetar man mer idealiskt i primärvården«

Lars Agréus, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för glesbygdsmedicin, tycker att det är bra att en nationell utredning sätter landsbygdens primärvård under lupp. »Primärvård i glesbygd kräver en annan typ av vård än i städer«, säger han.(1 kommentar)

Hyperinflammation hos 50 barn kan ha coronakoppling

Hyperinflammation hos 50 barn i Sverige kan ha coronakoppling

Runt 50 barn i Sverige har hittills drabbats av svår hyperinflammation som misstänks ha en koppling till det nya coronaviruset. Även om tillståndet kan vara livshotande har man lyckats vända alla fall, enligt Lotta Nordenhäll, ordförande i Svensk barnreumatologisk förening.(1 kommentar)

»Det finns en urkraft i Karolinska«

Per Mattsson, temachef: »Det finns en urkraft i Karolinska«

Den värsta pandemin ser ut att vara över och Per Mattsson, temachef på Karolinska, tror inte på någon stor andra våg just i Stockholm. Däremot tror han på det egna drivet hos personalen och den gemensamma målbilden gjorde att man klarade av den tuffa pandemin.

Expert efterlyser mer covid-diskussion om principiella frågorna

Expert i rådgivande grupp efterlyser diskussion om övergripande frågor

»Jag hade nog trott att vi skulle diskutera mer principiella frågor«. Det säger Hans Fredlund, före detta smittskyddsläkare och en av experterna i Folkhälsomyndighetens rådgivande referensgrupp med anledning av den pågående pandemin.(1 kommentar)

Kirurg tillträder som ny ordförande för Läkare utan gränser

Kirurg ny ordförande för Läkare utan gränser

Kirurgen Peter Moberger är ny ordförande för Läkare utan gränser i Sverige. Hans första utlandsuppdrag gick till Darfur 2004. Som ny ordförande vill han bland annat stärka organisationens rebelliska anda.  

»Man har verkligen fått leva ut sin skyddsombudsroll«

Läkare: Man har verkligen fått »leva ut« sin skyddsombudsroll

Om skyddsombudens roll varit diffus tidigare, har den blivit desto tydligare under pandemin. Och en Facebookgrupp som samlar skyddsombuden för att diskutera coronafrågor har växt till över 600 medlemmar. Anna Das är ST-läkare på onkologen i Lund och blev skyddsombud förra hösten.

1 2 3 353