Lena Mjörndal

Lena Mjörndal är ensamförälder till en dotter på ett och ett halvt år, och arbetar deltid för att dottern ska få kortare dagar på dagis. Men det är inte det enda skälet, säger hon:

– Deltiden är också ett sätt att behålla glädjen och nyfikenheten i arbetet. Att jobba heltid som systemet ser ut i dag är tungt, och det är risk att man tappar fokus på varför man arbetar som läkare.

Därför planerar hon inte att gå upp till heltid, ens när hennes dotter blir äldre. Det finns en gräns för hur många patientmöten man orkar med på en dag, säger hon:

– Utvecklingen i dag går mot att premiera kvantitet, inte kvalitet. Många distriktsläkare hinner inte med vad de ska, och många sitter på övertid kvällar och helger och försöker komma ikapp med admi­nistrationen. I längden mår de inte bra.

– Jag tror man behöver göra en översyn av hela specialiteten allmänmedicin, och värdera upp sådana moment som falldiskussioner och fortbildning. Dessutom behövs det lite luft i systemet så att vi hinner diskutera svåra fall med kollegor.

 

Läs fler artiklar ur detta nummer:
Han har recept mot läkarbristen
»Deltid för att behålla arbetsglädjen«
Vill ha tid för reflektion
Skriver en deckare om året