Agnes Lutz

Agnes Lutz har tre barn mellan 4 och 9 år, så hon behöver kortare dagar för att lämna och hämta dem. Men deltidsarbetet är också ett sätt att behålla orken, säger hon:

– Mottagningsarbete är tungt. Jag har svårt att se att jag skulle orka med bara mottagningsarbete på heltid, och göra ett bra jobb.

Annars tycker Agnes Lutz om patientarbetet, variationen mellan alla olika patientgrupper och livshistorier. Om hon skulle välja specialitet i dag, skulle hon välja allmänmedicin igen. Men hon är tveksam till att gå upp till heltid:

– Jag kan tänka mig att jobba heltid i perioder, inte jämt. Men det skulle kräva att det inte var så fixerat vid att maximera antalet patientbesök, utan att det fanns tid att göra bra läkarbedömningar. Att det fanns tid för reflektion, kliniska diskussioner och kompetensutveckling.

– Om jag ska kunna göra komplexa bedömningar behöver jag ibland mer tid för att tänka, diskutera och läsa på. Det finns generellt för lite tid för detta på vårdcentraler i Stockholm i dag. 

 

Läs fler artiklar ur detta nummer:
Han har recept mot läkarbristen
»Deltid för att behålla arbetsglädjen«
Skriver en deckare om året
Kortare dagar på dagis