En vecka före seminariet skrev de tre fackordförandena en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter, där de underströk situationens allvar. De inbjöd både regeringen och oppositionen till samtal om hur man kan återupprätta professionernas roll i styrning och ledning av offentlig verksamhet.

Fackordförandena vänder sig bland annat mot effekterna av NPM, New public management, där man försöker styra offentlig verksamhet med dåligt överförda metoder från industrin. Tändande gnista för den aktuella debatten var DN-journalisten Maciej Zarembas artikelserie i vintras, där han med målande exempel beskrev konsekvenserna av NPM inom sjukvården.

Vid seminariet i Almedalen berättade Zaremba, att startpunkten för reportaget var att han skulle undersöka ett fall av misstänkt dödshjälp – som visade sig inte vara det.

– Jag letade efter en mordängel – men hittade prislistor, sa han, och förklarar att han inte hade en aning om att vården styrs av prislistor.

– Man påstår sig mäta effektivitet. Men effektivitet måste ses i förhållande till ett mål. Vad man i själva verket mäter är produktivitet, utan hänsyn till kvaliteten.

Att det är just läkare, lärare och poliser som protesterar mot styrmetoderna är ingen tillfällighet, anser Maciej Zaremba:

– Det är inga vanliga yrken. Alla tre är ett slags konsthantverkare, och alla tre utövar också makt. Detta är svårt att kvantifiera och mäta.

Moderatorn, författaren Göran Rosenberg, frågade de tre fackordförandena varför de väntat så länge med att reagera.

– Ett skäl kan vara att läkarkåren inte bara är offer. Vi är också ofta delaktiga, sa Läkarförbundets ordförande Marie Wedin, och berättade hur hon själv som ortoped på 1990-talet tyckte det var bra att få siffror på lyckade höftoperationer.

– Det var först senare vi såg vad priset blev.

Bo Jansson, ordförande i Lärarnas riksförbund, beskrev det som hänt med skolan på senare år som en förminskning av lärarnas betydelse, medan Polisförbundets ordförande Lena Nitz gav absurda exempel på styrsystemens effekter:

– Vi jagar inte bovar i dag, utan statistiska siffror. En sak som räknas är till exempel antalet utandningsprov. Därför ställer sig polispatrullerna vid de mest trafikerade vägarna, inte vid dem där man erfarenhetsmässigt vet att man kan fånga flest rattfyllerister.

– Polisen brukar få kritik för att vara ineffektiv. Men det handlar inte om att vi är ineffektiva, utan om att fler poliser nu måste göra icke-polisiära arbetsuppgifter, som administration och statistik.

Nu vill de tre fackförbundsordförandena diskutera de här frågorna med politikerna. Men politiker brukar vilja spara pengar, påpekade Göran Rosenberg. Vad säger ni då?

– Om vi gör jobbet på ett professionellt sätt sparar vi pengar i det långa loppet, sade Marie Wedin. Det handlar om bättre kvalitet för pengarna.