Statistik från Universitets- och högskolerådet visar att vid första urvalet till höstterminen 2013 har 963 personer antagits till något av läkarprogrammen i Sverige, vilket är 41 fler än det tidigare rekordet. Det nya rekordet kommer i sin tur att slås redan 2014, då läkarutbildningen byggs ut med ytterligare 40 platser.

Antagningspoängen för att bli antagen vid första urvalet har samtidigt sjunkit något jämfört med höstterminen 2012 (vårterminernas antagningar kräver generellt något lägre betyg). I år var det fyra universitet, Umeå, Göteborg, Linköping och Örebro, som inte krävde maxbetyg för den som söker på sina gymnasiebetyg, jämfört med tre för ett år sedan.

Även för dem som söker på högskoleprovet har det blivit lättare att bli antagen vid första urvalet. På fem av sju lärosäten har antagningspoängen sjunkit jämfört med för ett år sedan. Lättast att komma in på högskoleprovet var det i Örebro, där det räckte med 1,7 p, medan det var svårast i Lund, där det krävdes 1,85 p.

Samtidigt som fler studerar till läkare i Sverige minskar för första gången på ett decennium antalet svenskar som studerar medicin utomlands. Enligt sajten läkarstudent.se, som fått tillgång till statistik från CSN, var det 2012/13 2863 studenter som fick studiemedel för läkarstudier utomlands. 2011/12 var siffran 2960. Främst är det i Danmark som antalet studenter minskar.