Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ska en patient vid infektionskliniken ha avbrutit sin provtagning efter att ha läst i sin journal på nätet att tidigare prover inte visat något. Det rapporterar Upsala nya tidning, UNT. Mannen ska ha dragit slutsatsen att han inte behövde ta några fler prov.

Han ska sedan ha insjuknat i en ny infektion. Händelsen har anmälts till chefsläkare för lex Maria-utredning.

Upplands Allmänna läkarförening har ända sedan starten för projektet med journal på nätet varnat för att patienter kan fara illa för att de misstolkar informationen i journalerna.

– Vad jag förstår blev den här patienten allvarligt sjuk. Om det stämmer att patienten själv avbröt sin provtagning efter att ha misstolkat det som står i journalen är det väldigt illa, säger läkarnas huvudskyddsombud Anna Rask-Andersen till UNT.