I söndags, den 8 september, hölls Sveriges första folkomröstning om en sjukvårdsfråga. Det var Västerbottens läns landsting som beslutat om folkomröstningen, efter att drygt 24 000 invånare ställt krav på detta i en namninsamling.

Bakom namninsamlingen stod det så kallade Doroteaupproret, som bildades i protest mot landstingets beslut att dra in akutvårdplatserna i Dorotea, och att ersätta ambulansen i Åsele med en akutbil (se LT nr 5/2013).

Ett ja i folkomröstningen innebar att man vill återställa akutvårdsplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele. Det förslaget fick ett massivt stöd av de röstande, med drygt 88 procent av det totala antalet röster.

Problemet var valdeltagandet. Landstingsmajoriteten hade i förväg deklarerat att man ville se ett valdeltagande på minst 50 procent för att ta hänsyn till resultatet. Nu blev valdeltagandet bara 29 procent. Ett högt valdeltagande i många glesbygdskommuner räckte inte för att väga upp ett lågt valdeltagande i de folkrika kuststäderna Umeå och Skellefteå.

– Vi kan i alla fall inte nu tolka det här som ett tydligt budskap för att riva upp beslutet, kommenterade landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S).