Den globala chefen för Novartis Pharma, David Epstein, bad i veckan det japanska folket om ursäkt för företagets inblandning i forskningsfusket i två japanska studier av företagets blodtryckssänkare valsartan (Diovan). Det skedde i samband med ett möte mellan Novartis-chefen och Japans socialminister Norisha Tamura med anledning av den uppståndelse avslöjandet har fått i Japan.

»Vi vill uttrycka vår djupaste ånger för den oro som detta har åsamkat patienter, det medicinska samhället samt socialdepartementet«, sa David Epstein.

Han fortsatte med att medge att en Novartis-anställd hade agerat långt utanför vad företaget anser är lämpligt och att företaget nu hade skärpt till både sin utbildning och sin kontroll i Japan.

Ett stort antal sjukhus i Japan har bojkottat Diovan och använder i stället andra blodtryckssänkare som en reaktion på skandalen, men David Epstein ville inte avslöja hur stor effekt det hade haft på försäljningen i landet.