Väntetiderna på landets akutmottagningar har blivit längre. Dessutom är de regionala skillnaderna stora. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport, där väntetiderna på Sveriges 70 akutmottagningar har kartlagts. Socialstyrelsen har fokuserat på två mått: tiden det tar innan patienten möter en läkare och den totala tiden patienten befinner sig på akuten.

Genomsnittstiden för den totala vistelsen är 2 timmar och 46 minuter, vilket är en ökning med 18 minuter jämfört med 2010. På Sahlgrenskas akutmottagning får patienterna vänta längst på att få träffa en läkare, i snitt 1 timme och 53 minuter, och skrivs ut först efter 4 timmar och 20 minuter. I Avesta går det betydligt snabbare. Där befinner sig genomsnittspatienten på akuten i 1 timme och 48 minuter. Patienter som är över 80 år får oftast hjälp snabbare, men blir kvar längre. Gruppens totala vistelsetid är 30 minuter längre än andra patienters. Oacceptabelt, enligt utredaren Mats Granberg.

– En sådan skör patientgrupp ska inte behöva vara på akuten så länge, säger han i ett pressmeddelande.

De flesta av landstingen har som mål att den totala vistelsetiden inte får överstiga fyra timmar för 90 procent av patienterna. Endast sju landsting klarar det.

– Väntetiderna kan förkortas genom att till exempel förändra bemanningen och kompetensen och att man utvecklar arbetssättet så att patientflödet förbättras, säger Mats Granberg.