Michael Wernering, Alice Hervius och Johan Eduards – gänget bakom podcasten »Generalisterna« – tre ST-läkare i allmänmedicin som bl a drivs av frustration över dagens sjukvård.

Foto: Simon Wajntraub

Hur kom ni på idén?

– Jag har en kompis som har en juridik-podcast och tänkte att man kunde göra något liknande inom medicin. En annan drivkraft är frustration. Det finns mycket som vi är frustrerade över. Och vi vill inte bara klaga, utan göra något för att försöka förändra.

Vad är ni frustrerade över?

– Hur sjukvårdssystemet fungerar i Sverige, allmänmedicinen i synnerhet. Jag gjorde min AT-tjänst i Norge och jag tycker att primärvården och hela sjukvårdssystemet var så mycket bättre utformat där.

Är »Generalisterna« en politisk podcast?

– Det har absolut varit en drivkraft, men det finns ingen uttalad politisk tanke. Den blir mer som ett forum där man kan prata om systemfrågor.

 Vilka är ni som gör den?

– Vi är tre ST-läkare som arbetar inom primärvården i Stockholms innerstad. Vi har gemensam ST-utbildning en gång i veckan och det var så vi träffades.

 »Vi vill lyfta fram primärvården och allmänmedicin«, säger ni i ett avsnitt. Varför vill ni det?

– Jag har en känsla av det gått en trend i att klaga på vårdcentralen eller allmänläkaren. Att det finns ett förtroendeproblem. Vi tycker att primärvården förtjänar ett bättre rykte och det är viktigt både för befolkningen, men också andra läkarspecialiteter, att ha ett system som bygger på en välfungerande primärvård. Där tycker jag alltså att Sverige bör snegla på Norge.

 Ni har kallat »Generalisterna« för en modern variant av »Fråga doktorn«. Vem riktar ni er till?

– Vi är kanske lite spretiga där. Vi vill dels att den breda massan – allmänheten – ska lyssna och tycka att podcasten är intressant och lärorik. Dels att andra läkare och annan sjukvårdspersonal ska lyssna.

Vinterkräksjukan, Analfixering, Death by saffran, heter några av avsnitten. Vad är typiska ämnen?

– Vi vill ta upp vanliga orsaker till att man söker vård, vanliga besvär och sjukdomar. Hur folk ska tänka kring symtom, när man ska söka vård och för vad. Det ska vara lite informativt och utbildande. Ett återkommande tema är »medicin i media« där vi pratar om någon artikel som vi läst. Och ibland har vi gäster och specialteman.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Väldigt många faktiskt. Både från arbetskamrater och från vänner som inte arbetar inom sjukvården. Alla har varit positiva. De tycker att det är ett trevligt samtal och en kul grej.

Vilka podcasts gillar du själv?

– »Ronden« är den enda svenska medicinska podcasten som jag känner till. Den tycker jag om att lyssna på. Men vi upptäckte den faktiskt först efter att vi startat vår egen.

Podcasten »Generalisterna«

Sju avsnitt av podcasten »Generalisterna« har spelats in hittills. De är cirka 40 minuter långa, spelas in varannan vecka och går att lyssna på via iTunes.

Läs även:
De gör Sveriges första medicinska podcast