De fördes bort under en reportageresa i Syrien den 23 november i fjol, läs tidigare artikel i LT här. Utrikesdepartementet har bekräftat för TT att de två svenskarna har släppts fria, men detaljerna kring frigivandet är ännu mycket vaga. 
– De tas nu om hand av vår ambassadpersonal i Beirut, säger UD:s kommunikationschef Carlotta Ozaki Maciás till TT.

I en intervju med Aftonbladet berättar Niclas Hammarström att de stängts in i varsin källare och behandlats dåligt.

– Det har varit helt kolsvart. Vi fick lite att äta och tilläts bara göra ett toalettbesök om dagen, säger han.

Efter ett par dagar försökte de fly men kidnapparna upptäckte deras planer, berättar han för Aftonbladet. Under flykten skottskadades han i ena benet och bägge misshandlades sedan med olika tillhyggen. Niclas Hammarström släpptes redan i lördags medan Magnus Falkehed släpptes på onsdagen. Hammarström beskriver frisläppandet som »mycket dramatiskt«.

Förra året publicerade Läkartidningen ett reportage som Niclas Hammarström gjort tillsammans med reporter Staffan Heimerson om läkare som arbetade under hårda och primitiva förhållanden i Aleppo i Syrien och ett reportage från Panzisjukhuset i östra Kongo. Båda reportagen fick stor uppmärksamhet.

När Hammarström och Falkehed togs tillfånga hade de tagit sig in i Syrien via Libanon för att följa läkare i landet. Innan dess hade de rest runt i området kring städerna Yabrud och Maaloula där de hade träffat läkare och patienter på lokala sjukhus.

»Jag vill bara tacka alla från olika myndigheter och andra som arbetat med att få våra två svenska journalister i Syrien fria«, twittrade utrikesminister Carl Bildt efter frisläppandet. Dagen innan skrev han på sin blogg om hur UD arbetar för att hjälpa medborgare i nöd.

Magnus Falkehed är Dagens Nyheters kontrakterade korrespondent i Paris och Niclas Hammarström är knuten till Aftonbladet. De träffades på en kurs i krisjournalistik i somras och började då prata om att åka in i Syrien för att skildra kriget.