Den 9 januari landade de på svensk mark. För Dagens Nyheters reporter beskriver  de tiden som fångar i Syrien som »ett helvete«. Niclas Hammarström sköts i vaden vid ett flyktförsök och har gått ner kraftigt i vikt.

– Vi har råkat ut för hela skalan av fysisk och psykisk misshandel: slag med gevärskolvar, sparkar, piskrapp med gummislangar, fått huvudet dunkat i betonggolvet, blivit skenavrättade och även beskjutna, säger han till DN.

Exakt hur förhandlingarna med kidnapparna har gått till är oklart. Dagens Nyheter och Aftonbladet har samarbetat för att få journalisterna fria. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin berättar på sin blogg att de bildat en samverkansgrupp där tidningarnas HR-chefer, Aftonbladets informationschef, DN:s administrative chef, en projektsekreterare och ett säkerhetsbolag ingått. Gruppen har sedan haft täta kontakter med Utrikesdepartementet och Rikskriminalpolisen.

För en veckan sedan tillfångatogs fem medarbetare från Läkare utan gränser i Syrien. Bland dem finns en svensk. Läs mer om det här.