Läkaren, som arbetat på sjukhuset i 36 år, intervjuades av ABC i november i fjol. Anledningen var haverikommissionens rapport om brister vid sjukhuset, som låg bakom att en hjärtpatient avled. Läkarens budskap var att rapporten gav en riktig bild.

En vecka efter intervjun, som inte hade sänts, meddelade sjukhuset att hans vikariat skulle avslutas på grund av arbetsbrist. Sambandet i tid mellan de två händelserna har fått ett 90-tal medarbetare att ställa sig bakom ett upprop, där de ifrågasätter beslutet och säger att de är oroliga för att uttala sig i medierna.

Divisionschefen Harald Blegen förnekar att avslutandet av vikariatet har något att göra med att läkaren talat med media.

– Vi ska kunna stå för att vi gör bra saker, men vi ska också kunna stå för och diskutera sådant som inte är bra, säger Harald Blegen till ABC.

Sjukhuset ska nu ha ändrat sig och menar att det var ekonomiska skäl som låg bakom att läkaren fick sluta i Solna, och han har erbjudits fast tjänst vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Misstron kvarstår dock bland medarbetarna, som efterlyser en redovisning som visar tydligt att det verkligen var ekonomiska skäl som låg bakom beslutet.

Länk till nyheten i ABC.