Under förra veckan hölls den tredje och sista informationsträffen inför bildandet av den nya yrkesföreningen.  Totalt har ett drygt 60-tal läkare deltagit.

– Jag måste erkänna att jag var lite pessimistisk till att det skulle gå att få ihop en förening i början. Men nu tycker jag att det ser bra ut, säger Peter Wursé, ombudsman på Läkarförbundet.

Föreningen ser dock ut att starta i liten skala. Formellt behövs 20 medlemmar och en styrelse med minst sex-sju personer för att bilda en ny förening. Går allt vägen kan föreningen »födas« formellt på fullmäktigemötet i maj.

– Vi tycker att Läkarförbundet ska vara ett förbund för alla. Det är viktigt för oss att få mer kunskap om er bransch, sa Peter Wursé till de industrianställda läkarna som samlats på mötet i Stockholm.

Flera deltagare vittnade om en känsla av att sakna en naturlig hemvist. En läkare berättade till exempel om svårigheterna att hitta en ny facklig tillhörighet när han slutade som distriktsläkare och började arbeta inom industrin.

– Det fanns ingenstans att vandra. Skulle jag ens vara med i Läkarförbundet?

Peter Wursé beskriver industriläkarna som en relativt osynlig grupp. 

– Det är en grupp vi inte har så bra koll på. Vi kommer egentligen bara i kontakt med dem vid omorganisationer eller förändringar ute på företagen.