Karin Båtelson

– Jag känner mig jätteglad och förväntansfull. Det blir en nytändning att komma in i en yrkesförening igen, sa Karin Båtelson, nyvald ordförande när Sjukhusläkarnas fullmäktige avslutats sent på eftermiddagen den 14 mars.

– Det var mycket motioner och väldigt mycket bra diskussioner. Det har varit jätteroliga dagar, sa hon även om fullmäktigemötet.

Karin Båtelson vann ordförandevalet mot Thomas Zilling som suttit på posten sedan 2011. Thomas Zilling ställde, som Läkartidningen tidigare berättat, upp i ordförandevalet trots att valberedningen ville se honom utbytt mot Karin Båtelson.

– Det är inga »hard feelings« mellan Karin och mig, sa Thomas Zilling, när han frågades ut inför omröstningen.

Bägge kandidaterna berömde varandra under utfrågningen, där de bland annat fick fick berätta vilka tre frågor de tycker är viktigast för Sjukhusläkarna att driva.

Karin Båtelson svarade IT- och läkemedelsfrågor, fortbildning och genusperspektivet. Thomas Zilling svarade lönefrågan (och hänvisade till att medlemmarna lyfter fram det som den viktigaste frågan), fortbildning och IT- och läkemedelsfrågor.

Karin Båtelson är ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse samt ordförande i förbundets råd för läkemedel, IT och medicinteknik (RLIM). Hon är klinisk neurofysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Till andre vice ordförande valdes Elin Ericsson. Även i det valet fanns en motkandidat, Lars Nevander. Elin Ericsson, som var valberedningens förslag, fick 20 röster mot Lars Nevanders 15.