Seminariet heter »Hållbar djurhållning till salu? – om att sätta pris på hållbarhet och priset för att inte göra det«.

– Jag blev inbjuden och tänkte ta tillfället i akt och tala om antibiotikaresistens.

Att Marie Wedin blev inbjuden beror på att hon tillsammans med Veterinärförbundet tidigare i debattartiklar engagerat sig i antibiotikarelaterade frågor inom djurhållningen, ett engagemang föranlett bland annat av att jordbruksminister Eskil Erlandsson drev frågan att djurhållarna skulle kunna ha antibiotika hemma för att kunna ge vid behov, berättar hon. 

– Vi tyckte att antibiotika ska ordineras till individer och inte till besättningar.

Rubriken på Marie Wedins anförande är »’One health’ – för ett hållbart antibiotikasamarbete«. One health är ett internationellt projekt som arbetar med att göra människor medvetna om att djur och människor har en gemensam bakterieflora.

I Sverige är problemen med antibiotikaanvändning och resistensproblem långt mindre än i länder som Danmark.

– Nu har svensk svinhållning en kris för att många köper billigt utländskt fläsk av sämre kvalitet och med mer resistenta bakterier. I Danmark har 2 miljoner grisar MRSA. Vi har inte det problemet, och vi har jämförelsevis liten antibiotikaförbrukning, och det finns för lite kunskap i samhället om det här.

Marie Wedin har också skrivit, både på SvD Brännpunkt, i ATL och i Läkartidningen, om betydelsen av krav på att ursprungsmärkningen av kött ska omfatta uppgifter om var djuret är fött, uppfött och slaktat. När djur fraktas runt under sitt liv ökar smittspridningen, antibiotikaanvändningen och resistensutvecklingen. Krav på sådan märkning gäller redan för nötkött. När EU-kommissionen i december väntades besluta om motsvarande regler för lamm, gris och höns gjorde man dock avkall på kraven och föreslog krav enbart på uppgifter om var djuret är uppfött och slaktat, inte var det är fött. Detta på grund av en stark lobby, enligt Marie Wedin.