Nu kräver de att sjukhusledningen förbättrar arbetsmiljön och vidtar åtgärder för att komma till rätta med den långvariga och kraftiga underbemanningen på läkarsidan, både vad gäller specialistläkare och ST-läkare.

2008 gjordes en utredning som visade att de borde vara nästan dubbelt så många. Sedan dess har antalet remisser dessutom ökat med 25 procent.

Läkarna tvingas arbeta helger och annan ledig tid för att hinna med. Stressymtomen har blivit allt allvarligare: sömnsvårigheter, ständig trötthet, oro för patienternas säkerhet och svårigheter att koppla av efter arbetet. »Vi upplever en konstant oro för att inte räcka till i patientarbetet«, skriver de och bedömer att det bara är en tidsfråga innan en allvarlig patienthändelse inträffar. Den tidigare läkarchefen på sektionen sa upp sig förra året på grund av den höga arbetsbelastningen.

Linnéa Rönnstedt, huvudskyddsombud för Saco, begär nu att arbetsgivaren undersöker läkarnas arbetsförhållanden på lungsektionen och sedan gör en riskbedömning. Hon vill även att arbetsgivaren upprättar en bemanningsplan, som tar hänsyn både till det dagsaktuella behovet och det framtida. Svaret ska vara inne senast 31 mars.

Lungsektionen i Borås har haft bemanningsproblem länge. 2005 gjorde huvudskyddsombudet en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket på grund av den pressade situationen för läkarna på lungavdelningen.