Mötet inleds med en debatt mellan riksdagsledamöterna Lena Hallengren (S) och Anders Karlsson (KD). Fokus för debatten är jämlik vård och framtidens hälso- och sjukvård. Inför den har deltagarna uppmanats att komma in med frågor.

Flera motioner kommer även att tas upp. Lokalavdelningarna i Göteborg och Västerbotten vill att Sylf driver frågan om att öka läkarens tid med patienten. »Vi läkare vill träffa fler patienter. Patienterna vill träffa sin läkare, och konsultationen är ofta det mest värdefulla«, skriver de i motionen.
De vill även att Sylf bevakar frågan om så kallad task shifting mellan läkare och sjuksköterskor. De ger vidareutbildningarna för specialistsjuksköterskor som startats i Sverige de senaste åren som ett exempel. Tanken är att de avancerade specialistsjuksköterskorna ska kunna ta över viss läkaruppgifter som att gå rond och förskriva läkemedel. Samtidigt ska det medicinska ansvaret ligga kvar på läkaren. Sylfs lokalavdelningar i Göteborg och Västerbotten varnar för att det kan få negativa konsekvenser: »Vi anser att det är djupt problematisk att behålla det medicinska ansvaret men sakna kontakten med patienterna och därmed den viktigaste grunden för goda medicinska beslut«. Sylfs styrelse yrkar bifall, även om de säger sig se fördelar med att sjuksköterskor tar även vissa traditionella läkaruppgifter.

På lördagen ska styrelsen väljas. Jens Ellingsen, som numer är ST-läkare, avgår som vice ordförande. Valberedningen föreslår att Pär Näverskog tar hans plats samtidigt som Sara Lei, i dag vice ordförande i Sylf Norrbotten, väljs in i styrelsen.

Styrelsen kommer även att föreslå att föreningen går med i European Junior Doctors (EJD) en europeisk organisation för underläkare som Sylf lämnade 2009.