Region Skåne visar »goda resultat inom den somatiska sjukhusvården till en relativt låg kostnad«, skriver Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i sin slutsats.

Samtidigt pekas flera problemområden ut. Ett är de skånska akutmottagningarna. De har under flera år, gång på gång fått kritik från Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Men förbättringarna har ändå uteblivit, enligt IVO. »Region Skåne har efter ett antal beslut återkommit med åtgärder som skulle vidtas. Trots detta har tillsynsmyndigheten över tid inte sett att problemen på akutmottagningarna har minskat«, skriver myndigheten.

20 allvarliga vårdskador, varav 6 dödsfall, har lex Maria-anmälts och utretts under oktober 2012 och oktober 2013. I sin analys lyfter IVO fram några av dem:

  • I mars 2012 kom en 33-årig gravid kvinna in till akutmottagningen med feber, hög puls och påverkad andning. Orsaken bedömdes först vara influensa. Ett par timmar senare födde hon ett barn som var kraftigt påverkat och lades under intensivvård. Kvinnans tillstånd försämrades och även hon flyttades till intensivvårdsavdelningen, där man bedömde att hon hade blodförgiftning. 
  • I december samma år lades en 80-årig man in på en vårdavdelning i Lund med feber och andningssvårigheter. Hans tillstånd försämrades under natten, men medicinjouren kunde inte lämna akutmottagningen på grund av hög arbetsbelastning. En sjuksköterska kontaktade MIG-teamet, som sa att de kunde komma först efter att ansvarig läkare gjort en initial bedömning. Det skedde först på morgonen, varpå mannen skickades till akutmottagningen. Hans liv gick dock inte att rädda.

På Skånes universitetssjukhus (SUS) har misstagen framför allt orsakats av brist på personal, vårdplatser och dålig tillgänglighet. IVO påpekar att akuten på SUS har bland de längsta väntetiderna i landet. På övriga akutmottagningar har lex Maria-ärendena främst orsakats av bristande kompetens och att personalen har brutit mot rutiner.

Förutom akutmottagningarna lyfts ögonsjukvården, primärvården och psykiatrin fram som förbättringsområden. Ögonsjukvården får kritik för att patienter inte har kallats till återbesök, vilket lett till allvarliga ögonskador. Inom primärvården fungerar inte remisshanteringen som den borde och differentialdiagnoser missas ofta. Psykiatrin får kritik för att de inte har gjort tillräckligt strukturerade självmordsbedömningar och för att samverkan med mottagande vårdenhet brister. Dessutom anser IVO att det finns en underrapportering av lex Maria-ärenden inom psykiatrin.

Regionen i sin helhet får kritik för att ordentliga riskanalyser inte har gjorts inför sparbeting och anställningsstopp. Bristande patientcentrering pekas även ut som en orsak till flera av problemen inom hälso- och sjukvården. Enligt IVO gäller det särskilt för patienter som lider av psykisk ohälsa och patienter som rör sig mellan hemsjukvård, primärvård och slutenvård.

Det är första gången som IVO har gjort en så kallad systemanalys av ett helt sjukvårdssystem. Analysen ingår i ett pilotprojekt som enligt myndigheten syftar till att utveckla tillsynsarbetet.  

 – En systemanalys ger en övergripande bild och breddar bedömningsgrunden. Vi kan se brister men också det som är bra, säger Lena Björkgren, en av de inspektörer på avdelning syd i Malmö som arbetat med analysen, i en kommentar.

Bakom analysen ligger flera års iakttagelser, genomgång av klagomål och lex Maria-ärenden samt en granskning av resultaten från SKL:s Öppna jämförelser och Nationella kvalitetsregister. IVO har även samverkat med patientnämnden och revisionen i Region Skåne. Drygt 40 procent av synpunkterna som kommer in till patientnämnden rör den övergripande organisationen som gör att patienterna har en känsla av att »bollas runt«.

IVO planerar att göra nya inspektioner under året på akutmottagningarna och inom ögonsjukvården i Region Skåne.