Sveriges yngre läkares förening (Sylf) valde att lämna EJD för fem år sedan i kritik mot organisationens interna demokrati och förmåga att bedriva ett bra påverkansarbete. I samma veva gjorde Danmark, Island, Norge och Englund detsamma.

– Man upplevde att organisationen inte fångade upp synpunkter från hela Europa, utan det blev gärna så att man hade en styrelse som mer eller mindre kom från ett enda land, säger Sylfs ordförande Emma Spak.

Det kom även kritik mot att EJD inte sköttes effektivt. Ekonomin och organisationen följde med till det land där ordföranden var placerad. Sylf föreslog tillsammans med flera andra länder att den europeiska underläkarorganisationen i stället skulle ha ett fast säte i Bryssel för att öka transparensen och kontinuiteten. När förändringarna inte gick igenom, valde Sylf att lämna organisationen.

Sedan dess har EJD gjort en hel del förändringar. I dag är organisationen registrerad i Belgien, har sitt säte i Bryssel samtidigt som representationen i styrelsen har breddats.

– Man är mer transparent i sitt sätt att driva politiken vilket vi tycker är väldigt positivt, säger Emma Spak.

Förra året valde Sylf att gå med som observatörer, och på Sylf fullmäktigemöte den 21-22 mars i år fattades ett enigt beslut om att ansöka om ett återinträde i EJD.

– Som läkare har vi en väldigt internationell arbetsmarknad, inte minst inom Europa. EU-direktiven som kommer påverkar oss och förändringar som görs i något land sprider sig ofta vidare till andra, säger Emma Spak och tillägger:

– Det är viktigt att underläkarna i Europa har en så enad röst som möjligt.

En annan orsak till att gå med är, enligt henne, solidaritet. Hon påpekar att svenska underläkare har en priviligierad ställning jämfört med underläkare i många andra länder.

– Därför är det viktigt att vi är med och försöker driva på förbättrade villkor i hela Europa.

Nya namn i Sylfs styrelse

På fullmäktigemötet valdes Pär Näverskog till vice ordförande i Sylf efter Jens Ellingsen, som numer är ST-läkare. Sara Lei och Maja Weinryb valdes in som ledamöter i styrelsen och Joanna Ahlkvist valdes till chefredaktör för Sylfs tidning Moderna läkare.