»Akutmottagningen i Gävle är inte längre medicinskt säker.« Det skrev närmare 60 läkare under på i ett brev till sjukhusledningen förra veckan. Orsaken till patientosäkerheten är enligt läkarna den höga omsättningen på sjuksköterskor. Närmare 30 har slutat sitt arbete på akutmottagningen under 2013 och fram till februari i år. De som nyanställs är mindre erfarna, och någon ordentlig introduktion hinns inte med.

Förbättrade villkor och en annan ledning skulle möjligtvis kunna locka tillbaka några av de erfarna sjuksköterskorna som sagt upp sig, sa en av de brevskrivande läkarna till Läkartidningen i förra veckan. 

Nu meddelar Landstinget Gävleborg i ett pressmeddelande att verksamhetschefen för akutmottagningarna kliver av sitt uppdrag, ett beslut som tagits »utifrån det aktuella läget på akutmottagningen i Gävle«.

– Det är viktigt att vi på akutmottagningen i Gävle får fullt fokus på det gemensamma förbättringsarbetet när det gäller patientsäkerhet, arbetsmiljö och kompetensförsörjning, säger divisionschefen Helena Björkman.

Tidigare artiklar:

Nästan 60 läkare bakom larm på akuten i Gävle
Läkare i Gävle oroliga för den medicinska säkerheten på akuten