I en insändare i Falköpings tidning i augusti i fjol hävdade personal vid psykiatrikliniken på Skaraborgs sjukhus i Falköping att arbetsmiljön var en hälsorisk.

Insändaren var anonym och cheferna vid kliniken ska enligt en anmälan till Justitiekanslern, JK, ha ställt frågor till de anställda om vilka som stod bakom insändaren. Detta fick JK att i november i fjol inleda en förundersökning om brott mot förbudet att efterforska källor. Men nu läggs förundersökningen ned eftersom det inte går att styrka brott.

Till Västgöta-Bladet säger kammaråklagare Peter Larsson, som lett förundersökningen, att det är klart att cheferna rört sig »i gränslandet till brott«:

– Väldigt mycket talar för att cheferna ägnade sig åt efterforskningar, men det går inte att leda i bevis.

JK tar samtidigt tillfället i akt att påminna om att en offentliganställdas lojalitetsplikt inte infattar en skyldighet att inte kritisera sin arbetsgivare, och betonar att en chef bör vara försiktig med att agera eller uttala sig på ett sätt som ger intryck av att man ser negativt på att medarbetare utnyttjar sin grundlagsskyddade meddelarfrihet.