Värna vårdavdelningarna som en fredad zon i valrörelsen. Det är professorn och överläkaren Yngve Gustafsons viktigaste slutsats efter de senaste veckornas uppståndelse som startade med Jimmie Åkessons (SD) besök vid Geriatriskt centrum vid universitetssjukhuset i Umeå, där Yngve Gustafson är verksam.

– Varken patienter eller personal ska behöva acceptera att stora följen med politiker, medarbetare och säkerhetsfolk klampar in på avdelningarna. Det hoppas jag att landstinget slår fast i de nya riktlinjer som det talas om, säger Yngve Gustafson.

Han har just träffat äldreborgarrådet i Stockholm när Läkartidningen når honom och berättar att han senare under veckan ska föreläsa på ett stort moderatmöte.

– Jag har blivit kallad kommunist och en massa annat, men har inte sett den här frågan som partipolitik på annat sätt än det självklara att hävda alla människors lika värde.

– Jag står för det jag sagt om Sverigedemokraterna, men kan samtidigt tänka mig att informera dem om äldrevård om jag blir inbjuden. Att äventyra patientsäkerheten genom att släppa in politiker bland svårt sjuka patienter ställer jag däremot inte upp på.

– Det är många som sagt en massa saker, men mest beklämd blir jag nog av att läsa om ett fåtal kollegor som kommit med illasinnade kommentarer och inte verkar hålla med om att rasism är oförenligt med vår läkaretik, säger Yngve Gustafson.

För egen del har de senaste veckorna varit turbulenta med grova hot via mejl som polisanmälts.

– När det väl börjat lugna ner sig lite återkom nya otäcka mejl i samband med att jag fick utmärkelsen som Årets senior häromveckan. Det är klart att det varit jobbigt, men jag har i alla fall kunnat arbeta som vanligt.

Västerbottens läns läkareförening avvaktar nu att landstinget ska presentera ett utkast för nya riktlinjer kring politikerbesök som sedan ska diskuteras med de fackliga organisationerna.

Läs även:

Läkare mordhotas efter SD-besök

Åkesson-besök kan leda till riktlinjer i Västerbotten

Umeåläkare upprörda över landstingets reaktion

»Fel av läkaren att blanda in politiska åsikter i arbetet«

Läkaren som försökte stoppa Åkesson kritiseras av landstinget