För snart tre år sedan fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att under en treårsperiod årligen lämna en lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet som en del i regeringens satsning för att minska antalet vårdskador. När nu den andra rapporten kommer står det klart att inte mycket egentligen hänt just med antalet vårdskador.
– Det är inte tillfredsställande att vi inte ser några förbättringar. Vi vet att en tredjedel av de vårdrelaterade infektionerna anses vara möjliga att förebygga med goda hygienrutiner, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.
Vårdrelaterade infektioner är den vanligaste skadan som drabbar patienter som är inlagda på sjukhus. De senaste fyra åren har antalet som drabbas av infektionerna i den somatiska slutenvården legat på en oförändrad nivå kring 9 procent.
En av de punkter som Socialstyrelsen anser att vårdgivarna bör fokusera på är att använda resultaten som kommer fram i olika mätningar och sätta in lämpliga förbättringsåtgärder.
Trots att primärvården står för drygt hälften av de vårdinsatser som utförs via hälso- och sjukvården saknas i nuläget lagstöd för att samla in individuppgifter på nationell nivå. Därför är underlagt för uppföljning och kvalitetssäkring från primärvården begränsat. Socialstyrelsen pekar på de stora behov som finns av att utveckla metoder för att förbättra patientsäkerheten inom primärvården, men även inom den psykiatriska vården och den öppna specialistvården.
Enligt rapporten bedömer Socialstyrelsen också att det finns en betydande underrapportering av skador och vårdskador från vården. Dessutom anser myndigheten att patienters och närståendes uppfattning om förekomsten av vårdskador inte dokumenteras och redovisas i den utsträckning som är önskvärd i de befintliga anmälningssystemen.