Felaktigt, pinsamt och kränkande!

Det säger narkosläkarens advokat Björn Hurtig om JK:s beslut att inte bevilja narkosläkaren något skadestånd utan endast 20 000 kronor för de dagar hon satt frihetsberövad.

– Det är som en smäll på truten!

Advokaten säger att han hade försökt att förvarna sin klient om att hon kanske inte skulle få något alls.

– Men hon ville inte tro på det. Hon tänkte att nu äntligen ska de förstå hur illa skött det här har varit från början till slut.

Björn Hurtig tycker att beslutet är kränkande, framför allt eftersom JK påpekar att hon inte har den särskilda kompetens som krävs för att kunna uttala sig om huruvida ärendet hos Rättsmedicinalverket varit korrekt skött. Enligt Björn Hurtig har narkosläkaren flera gånger påpekat att medicinsk kompetens borde tas in av JK.

– Men de har inte velat det. Handläggaren har sagt att hon förstår vad det handlar om, och så kommer det här.

Men Björn Hurtig är inte överraskad utan tycker att beslutet andas samma inställning som hela ärendet, och utredningarna av det, hittills har gjort.

– Det här beslutet präglas av en flathet och ovilja att se statens fel och bister, och ta ansvar för bristerna!

– Är det på den här nivån landets högsta jurist fungerar och resonerar, då vet jag inte hur jag ska kunna förklara det här för min klient!

Enligt Björn Hurtig finns nu möjligheten att gå vidare genom att stämma staten.

– Men vi ska inte göra något alls nu i affekt, vi ska läsa igenom inte en eller två gånger utan kanske tio gånger och tänka efter.

Narkosläkaren säger till Läkartidningen att hon känner sig både ledsen och arg och därför själv inte vill uttala sig om JK:s beslut.

Fallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus – samlingssida!