För snart ett år sedan, i juli 2013, ändrades lagen om papperslösas rätt till vård. Enligt det nya regelverket har vuxna personer som vistas i Sverige utan tillstånd samma rätt till subventionerad hälso- och sjukvård som asylsökande, det vill säga »vård som inte kan anstå«. Papperslösa barn har samma rätt till vård som andra barn i Sverige.

Nu ska Statskontoret på uppdrag av regeringen granska vilka effekter som lagen har fått. De ska bland annat undersöka om landstingen följer lagen, hur mycket vård som papperslösa har erbjudits och vilken information som hälso- och sjukvårdspersonalen har fått om vilka regler som gäller. En annan uppgift är att ta reda på om att antalet papperslösa i Sverige har ökat på grund av den nya lagstiftningen.

Statskontoret ska lämna en delrapport till Socialdepartementet i april nästa år och slutredovisa projektet 2016. Uppdraget ska utföras tillsammans med Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och landsting och andra berörda myndigheter och organisationer.

Lagen kom till som en uppgörelse mellan regeringen och Miljöpartiet. Lagförslaget fick kritik för att papperslösa vuxna endast ska erbjudas »vård som inte kan anstå« och för att begreppet är alltför luddigt. Socialstyrelsen fick därför uppdrag att förtydliga vad som räknas som »vård som inte kan anstå«. Myndighetens bedömning blev dock att det är omöjligt – vilken vård som krävs och hur snabbt måste vara en fråga för den behandlande läkaren.

Läs mer:
Stoppa diskriminering av papperslösa
Vården av papperslösa innebär laglig diskriminering i Sverige