Andreas Ohlin, forskare samt verksamhetschef och överläkare på barn- och ungdomskliniken i Örebro vann 2013 års Forskar Gran Prix med sin presentation av projektet »Scrub the hub«. Foto: Hanna Victoria Mörck/Forskar Grand Prix

»Hej! Jag heter Andreas och jag arbetar med små, små barn.« 

Så inledde forskaren och barnläkaren Andreas Ohlin sin populärvetenskapliga presentation som han sedan vann Forskar Gran Prix 2013 med.

Tävlingen går ut på att på max 4 minuter presentera sin forskning så fängslande, inspirerande och pedagogiskt som möjligt.

Vid Patientsäkerhetens dag den 23 maj berättade Andreas Ohlin, som också är verksamhetschef och överläkare på barn- och ungdomskliniken i Örebro, något längre om projektet »Scrub the hub«, det vill säga att i 15 sekunder skrubba injektionsventilen för att förebygga kateterassocierade infektioner.

I sitt projekt har Andreas Ohlin visat att förekomsten av sepsis vid en neonatalavdelning i Örebro sjönk från 0,54 fall per månad under en historisk kontrollperiod på 16,5 månader, till noll (0) under studieperioden på 8,5 månader.

– »Scrub the hub« innebär att man gnider injektionsspetsen i 15 sekunder. Spriten kommer då åt bakterierna och vi skrubbar mekaniskt bort dem.

Andreas Ohlin påpekade att detta tillvägagångssätt särskilt passar koagulasnegativa stafylokocker, KNS, eftersom de har förmåga att bilda biofilm.

Trots att riktlinjer och rekommendationer från till exempel Socialstyrelsen och Svensk förening för anestesi och intensivvård finns, om skrubbning och gnuggning av injektionsventiler, så hävdade Andreas Ohlin att standard inom svensk sjukvård är att sjuksköterskan torkar av injektionsventilen med sprit innan hen ska ge medicin eller ta ett prov.

– Vårdhygien har länge setts som en sjuksköterskefråga, som doktorer inte behöver engagera sig i.

Andreas Ohlin menade att en sådan attityd lätt tolkas som ett bristande stöd, och att det istället är viktigt att klinikledning och medicinskt ansvariga engagerar sig i frågan för att förändring ska kunna åstadkommas.

– Att ge injektioner i CVK och ta prover i CVK är ju mycket en sköterskeuppgift. Men det betyder inte att läkarna kan strunta i hur det görs. Vi har ansvaret för att vara uppdaterade med de riktlinjer som finns och implementera dem.

Andreas Ohlin sa också att det alltid varit en »sanning« att till exempel nyfödda, IVA-patienter och cancerpatienter får blodförgiftning. Han menade att det skulle gå att komma bort från den myten om diagnosen »vårdrelaterad infektion« sattes.

– Då skulle det bli tydligt. Inte bara att »förra året fick 20 av våra barn blodförgiftning«, nej, de fick en vårdrelaterad blodförgiftning som vi hade haft möjlighet att förebygga. Om det kallades för det vad det är, skulle ansvaret kanske falla lite tydligare på ledningen!

Facebook sprider budskapet

Andreas Ohlin startade förra året en Facebookgrupp för diskussion och spridning av budskapet att 15 sekunders spritrengöring av intravenösa infarter kan förebygga kateterassocierade infektioner.

– Jag skulle tro att nästan alla neonatalkliniker gör så här numera och det tycker jag är ganska snabbt jobbat på ett år och det sprider sig även på barn- och vuxensidan.