Det finns inte så mycket forskning om hur privatiseringar och bolagiseringar inom sjukvården har påverkat personalens arbetsförhållanden och hälsa. För att undersöka detta har Niklas Hansen vid två tillfällen gått ut med enkätundersökningar till hela personalen vid tre akutsjukhus i Stockholmsregionen: ett landstingsdrivet, ett bolagiserat och ett privat.

Den huvudsakliga slutsatsen är, att när det gäller personalens attityder och hälsa är likheterna mellan de tre driftsformerna större än olikheterna.

Att verksamheterna liknar varandra förklarar Niklas Hansen med att NPM, New public management, har införts i den offentliga sektorn.

– Den syftar ju till att efterlikna den privata och marknadsstyrda organisationen, säger han i ett pressmeddelande från Stockholms universitet (se också LT nr 18-19/2014).

Några skillnader hittade han dock. Bland annat att nivåerna av utbrändhet var något högre hos sjuksköterskor på det privata sjukhuset än på det landstingsdrivna. Vad gäller arbetstrivsel var det dock ingen skillnad mellan de tre driftsformerna.

Niklas Hansen disputerar den 9 maj på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.