Den 1 juli 2013 avskaffades kravet på sterilisering i samband med ändrad könstillhörighet. Efter detta ansökte 161 personer hos Justitiekanslern (JK) om 300 000 kronor vardera i skadestånd från staten, som ersättning för personskada och »ideell skada«, dvs kränkning. Alla sökande har steriliserats med stöd av könstillhörighetslagen (1972:119) från mitten av 1970-talet och fram till februari 2013. De anför i sina anspråk att sjukvården tolkade steriliseringskravet så att testiklar och svällkroppar eller livmoder, äggstockar och äggledare avlägsnades. Könsceller fick heller inte sparas för framtida bruk. Ingreppen har medfört total sterilitet, något de inte valt själva.

I skadeståndslagen står att staten ska ersätta skador som vållats genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning. Men JK anser inte att några sådana fel begåtts i de aktuella fallen, och det har heller inte förekommit någon överträdelse av Regeringsformen eller Europakonventionens bestämmelser när könstillhörighetslagens steriliseringskrav har tillämpats under den aktuella tidsperioden. JK skriver att uppfattningen om vad som är rättfärdigt och betraktas som moraliskt och etiskt försvarbart skiftar över tid och påpekar att den lagstiftning som låg till grund för det aktuella steriliseringsbesluten var beslutad i laga ordning. 

JK påpekar att hennes bedömning är strikt juridisk och att det inte ankommer på henne att anlägga några moraliska eller etiska värderingar på den numera upphävda lagstiftningen.

»Att sökandenas krav nu måste avslås innebär inte att jag ifrågasätter att de som vänt sig hit med sina anspråk har drabbats av all den vånda och de svårigheter och problem som de beskrivit«, skriver hon.