Den 24-åriga kvinnan hade flera gånger tidigare försökt ta sitt liv innan hon slutligen kom till psykakuten i Lund i december 2012, berättar Sveriges Radios Ekot.

När kvinnan lades in sade hon till läkaren att hon hade planer på att hänga sig i sin lägenhet. Kort efter gick hon ut och rökte. Därefter försvann hon.

Klockan åtta på kvällen kontaktade läkaren polisen med en formell begäran om så kallad handräckning, vilket innebär att polisen enligt lag är skyldig att åka och hämta patienten. Men polisen hämtade aldrig kvinnan, enligt Ekot.

När patientens mamma fick veta att polisen inte gjorde någonting satte hon sig i bilen och körde till dotterns bostad. Utanför bostaden mötte hon ambulanspersonal och tillsammans tog de sig in i bostaden och fann patienten medvetslös. Det hade då gått fyra timmar från det att polisen fick begäran om handräckning.

Patienten hade tagit en överdos av tabletter och fick vårdas i respirator men överlevde. 

Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund, menar att polisen följt sina rutiner men beklagar att det hela tog så lång tid.

– I det här, det låter nästan lite kallt att säga rutinärendet, som det är från början, så ville polismyndigheten säga att »fixa en ambulans så fixar vi en polisbil«, för att uttrycka det väldigt enkelt. Det är väldigt olyckligt att det tar fyra timmar för samhällets resurser att komma överens om det, säger Jörgen Nilsson till Ekot.