Melvin Samsom börjar som sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset i höst. Foto: Stefan Bohlin, Karolinska Universitetssjukhuset

Melvin Samsom är i dag direktör för Radboud University Medical Center i Nijmegen, som är ett av Hollands största medicinska centra. Den första oktober tillträder han sin nya post i Sverige.

– Det är en fantastisk möjlighet att få ta över ledningen av Karolinska Universitetssjukhuset, ett av de viktigaste i västvärlden, säger Melvin Samsom i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi kommer att behöva utveckla nya strategier för att vårda framtidens patienter och Karolinska ska ligga bland de främsta i det arbetet.

66-årige Birgir Jakobsson, som varit sjukhusdirektör sedan 2007, slutade den sista maj i år. Då klev den biträdande sjukhusdirektören Mikael Forss tillfälligt in som sjukhusdirektör och kommer att fortsätta till i höst då Melvin Samsom tar över.

Karolinska Universitetssjukhusets styrelseordförande Per Båtelson beskriver Melvin Samsom som en person som har »visat en enastående förmåga att driva förändringar i patienternas intresse«.  

– Vi är väldigt nöjda med att ha lyckats rekrytera en internationell toppkraft som ny sjukhusdirektör, säger han i en kommentar till utnämningen.

Melvin Samsom har tidigare varit klinikchef och divisionschef vid University Medical Center Utrecht och forskat vid Royal Adelaide Hospital i Australien och Mayo Clinic i USA.