Nästan 20 procent av svenska gynekologipatienter har någon gång upplevt att de blivit kränkta i vården, skriver Linköpings universitet i ett pressmeddelande.  Kränkningarna kan handla om allt från nedlåtande ordval till att en undersökning som gör ont inte avbryts trots att patienten ber om det.

– Personalen har inte alltid förmåga att hantera situationer som upplevs som kränkande av patienten och förstår inte kränkningar utifrån patientens perspektiv, säger gynekologen Anke Zbikowski, som nyligen disputerat vid Linköpings universitet med avhandlingen Counteracting Abuse in Health Care from a Staff Perspective. Ethical Aspects and Practical Implications.

Hon har undersökt om personal med hjälp av Forumspel, som är ett dramapedagogiskt rollspel, kan lära sig att känna igen kränkande situationer och våga agera.

Det visade sig att sjukvårdspersonal som deltagit i workshopar med Forumspel blev bättre rustade att se situationer ur patientens perspektiv och kunna ingripa vid en kränkning. Den personal på en kvinnoklinik som också deltog i workshopar med Forumspel blev bättre på att hantera situationer som kan upplevas kränkande för patienten, skriver universitetet.