Av drygt 300 000 svenska kvinnor som var 80 år eller äldre hämtade cirka 3 000 ut recept på medelstark hormonbehandling under femårsperioden 2006–2011. Det visar en studie från Linköpings universitet i samarbete med Nätverk för läkemedelsepidemiologi.

– Det var oväntat att kvinnor 30 år efter menopausen fortfarande behandlas för övergångsbesvär, även om vi av erfarenhet vet att även äldre kvinnor kan känna av besvären, säger Mats Hammar, professor i gynekologi, som lett studien, i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Forskarna vet inte vilka symtom kvinnorna har, men Mats Hammar tror att de oftast behandlas för klassiska övergångsbesvär och inte för att till exempel förebygga benskörhet. Det är i huvudsak gynekologer och allmänläkare som skrivit ut läkemedlen.

Studien, som publicerats i Menopause: The Journal of the North American Menopause Society, ingår i en rad studier om hormonbehandling hos kvinnor i olika åldrar. Data hämtas från nationella register, exempelvis läkemedelsregistret där forskarna fått uppgifter om recept på hormonbehandling som hämtats ut av kvinnor över 40 år under den aktuella perioden 2005–2011.