De senaste åren har ett antal landsting börjat införa vårdval i specialistvården. Flest specialiteter med vårdval har Stockholm. Men hälften av landstingen har inte något vårdval i sin specialistvård.

Ett av dem är Kalmar, och landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) förklarade varför:

– Att införa vårdval i primärvården gick bra. Men när det gäller specialistvården har vi inte samma förutsättningar som Stockholm. I ett litet län är möjligheterna att välja starkt begränsade.

Anders Henriksson deltog i ett seminarium i Almedalen den 1 juli, ett av flera under årets politikervecka som debatterade vårdval i specialistvården. Flertalet deltagare var i grunden positiva till detta, men medgav att det finns svårigheter. Så till exempel Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor på Svenskt näringsliv:

– Vårdval är bra, det främjar konkurrens och tillgänglighet. Det gör också att man kan specialisera sig mer och bli bra på det man gör, till exempel kataraktoperationer.

– Men vårdval i specialistvården är lättare att genomföra i större landsting. Jag har respekt för att mindre landsting är försiktiga med att införa vårdval som kan påverka sjukhusen.

Att sjukhusen kan påverkas är en reell risk, sade Johan Assarsson, tidigare patientmaktsutredare och nu chef för Inera:

– Sjukhus är en dygnet runt-verksamhet. Om en grupp flyttar ut, på grund av vårdvalet, rasar allt.

– Vårdvalet i primärvården har definitivt haft positiva effekter. Men i specialistvården går det inte att bara kopiera samma modell.

En fråga, även i stora landsting, är hur bred sektor ett vårdval ska omfatta.

– I Uppsala har man vårdval på ögonbottenundersökningar, sade Anders Morin. Det är för smalt. Höft- och knäproteser, däremot, är en bra avgränsning. Det gör att man kan korta köer och kapa kostnader.

Även om de flesta debattdeltagarna var i grunden positiva till vårdval i specialistvården, var de också överens om att det inte är någon universallösning.

– Vi söker ett nytt sätt att lösa ett gammalt problem – fungerande vårdkedjor, sade Jonas Rastad, regiondirektör för region Skåne. Då behöver vi göra mer än enbart vårdval.