Den 33-årige läkaren Kent Brantly drabbades av sjukdomen när han arbetade med ebolasmittade patienter på ett sjukhus i Liberia. I förra veckan upptäckte han misstänkta symtom och isolerades på egen begäran. Under helgen flögs han med ett specialutrustad plan till Emory University Hospital i Atlanta. Sjukhuset är ett av fyra i landet som är specialiserat på att ta hand om patienter med smittsamma virussjukdomar.

Enligt Reuters kunde Kent Brantly – med visst stöd från vårdpersonal – själv gå från ambulansen till sjukhuset. På söndagen uppgavs hans tillstånd ha förbättrats något. Men Dr. Tom Frieden, som är chef för Centers for Disease Control and Prevention (CDC), sa till nyhetsbyrån att det inte ännu inte går att säga om läkaren kommer att överleva.

Enligt CDC är det sannolikt första gången som en ebolapatient vårdas i USA. Inom kort väntas även en amerikansk missionär som smittats av viruset i Västafrika flygas till USA för att få vård. En amerikansk läkare som arbetade på samma sjukhus som Kent Brantly i Liberia, men som inte har uppvisat några symtom, har satt sig själv i frivillig karantän enligt Reuters.

Läs tidigare artiklar i Läkartidningen:

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Ebolavaccin finns – men är inte prövat på människor

Största ebolautbrottet sedan viruset identifierades