Händelsen inträffade klockan halv ett natten till onsdag. De följande fem timmarna hade varken sjukhusen i regionen eller sjukvårdsrådgivningen 1177 någon fungerande telefoni, e-post eller internetåtkomst. Alla externa och en del interna webbsidor slutade att fungera.

Anledningen till haveriet var att en fiberkabel gått av under ett vägbygge i Göteborg. Under natten fick sjukhusen kommunicera med varandra via sms och mobilsamtal. 1177 styrde om telefonin till andra delar av landet och ambulanserna fick alternativa larmnummer till akutmottagningarna i regionen.

Västra Götalandsregionen uppger att en analys ska göras av det som skett. En åtgärdsplan kommer även att tas fram för att se till att något liknande inte ska kunna inträffa igen. 

– Med anledning av nattens händelser måste en analys genomföras för att förstå varför en avgrävd kabel kan få så stora konsekvenser, säger säkerhetsdirektör Valter Lindström i en kommentar på regionens webbplats.

– Vi måste lära av detta och bygga en IT-miljö som är säker men också se över vilka manuella reservlösningar vi har när telefonin inte fungerar som det ska.

Även Landstinget i Värmland drabbades av it-problem under onsdagen. På eftermiddagen slogs delar av landstingets it-nätverk ut. Sjukhusen i Arvika och Torsby tvingades använda sig av reservrutiner. Landstingets växel och ett flertal vårdcentraler fick också problem. På grund av händelsen kallades landstinget regionala ledning in. På kvällen fungerade allt som vanligt igen. Landstinget kommer att göra en händelseanalys, uppger landstingsdirektören Gunilla Andersson.

– Vi är alltid redo för eventuella störningar genom reservrutiner, men när störningen blir av det här slaget så är det många reservrutiner som aktiveras och det leder till påfrestning för landstinget, säger hon i en kommentar.