Karolinska institutet, KI, hamnar på plats nummer 12 inom området »Clinical Medicine and Pharmacy«, där de amerikanska universiteten annars dominerar. Toppar listan gör Harvard University, följt av University of California och University of Washington. Det enda icke amerikanska universitet bland de tio bästa är University of Cambridge (plats 6). 

Karolinska institutets placering är dock en försämring jämfört med tidigare år. De två senaste åren har KI legat på plats 11, 2011 och 2010 på plats 9 och 2009 på plats 8.

Göteborgs universitet hamnar på plats 45 – en förbättring jämfört med förra året då universitet rankades som ett av de 51–75 bästa medicinska universiteten. Uppsala universitet hamnar bland de 51–75 bästa, medan universiteten i Lund och Umeå hamnar på plats 151–200.

Den årliga rankningen görs av Shanghais Jiao Tong-universitet och baseras bland annat på publikationer i vetenskapliga tidskrifter, citeringar samt Nobelprisvinnare.