Ebolautbrottet härjar i Sierra Leone, Liberia och Guinea men fall har också konstaterats i Nigeria. Nu sällar sig Kongo-Kinshasa till de drabbade nationerna. De senaste veckorna har ett flertal personer dött av ett virus i Equateurprovinsen i norra delen av landet.

– I söndags bekräftades att fyra av proverna vi tog i förra veckan har testats positivt för ebola. Vi försöker att så snabbt som möjligt isolera misstänkta och bekräftade fall och inleda smittspårning, säger Jeroen Beijnberger, medicinsk samordnare för Läkare utan gränser i Kongo-Kinshasa i ett pressmeddelande.

Organisationen bygger nu upp ett ebolacenter i Lokolia, som är det mest drabbade området, tillsammans med hälsoministeriet i Kongo-Kinshasa. Huvudfokus ligger på att hindra smittspridning.

Hittills har man inte hittat något samband med utbrottet i Västafrika. Läkare utan gränser betraktar det nya utbrottet som »ett olyckligt sammanträffande«.

 – Vi försöker fastställa var utbrottet kommer ifrån, men i nuläget finns inget som pekar på en direkt koppling till epidemin i Guinea, Liberia och Sierra Leone, säger Jeroen Beijnberger.

Läkare utan gränser uppger att deras resurser är mycket begränsade eftersom majoriteten av organisationens personal arbetar för fullt med ebolautbrottet i Västafrika.

– I vanliga fall skulle vi skicka fler ebolaspecialister, men eftersom det pågår ett ebolautbrott samtidigt i Västafrika, begränsar det vår kapacitet i insatsen i Equateurprovinsen. Andra organisationer måste utöka sina insatser för att stödja hälsoministeriet, vi klarar inte det här själva, säger Jeroen Beijnberger.

Det var i Kongo-Kinshasa som viruset först identifierades 1976 och fick namn efter floden Ebola. Detta är det sjunde utbrotten i landet. 

Läs tidigare artiklar:

Johan von Schreeb: »Den här katastrofen går inte att bekämpa utan att ta risker«

Ytterligare två smittade bättre efter Zmapp-behandling

Liberia får ej godkänt läkemedel

Tvåårig pojke kan ha varit det första offret för ebola

Läkare utan gränser vädjar om hjälp att bekämpa ebolautbrottet

WHO utlyser internationellt nödläge

Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola

Svensk smittskyddsläkare i Michigan:Högsta beredskap mot ebola i USA

Oprövat läkemedel kan ha hjälpt ebolasmittad läkare

Ebolasmittad läkare vårdas i USA

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Största utbrottet sedan viruset identifierades

Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor