Socialminister Göran Hägglund, som även är ordförande för Kristdemokraterna, har redan tidigare lanserat tanken på att staten ska ta över sjukhusvården. I samband med ett tal i går, söndagen den 10 augusti, bekräftade han enligt Dagens Nyheter att frågan kommer att vara ett prioriterat KD-krav i förhandlingarna om den borgerliga alliansens valmanifest.

Enligt Göran Hägglund är dagens ansvariga för sjukhusen, landstingen, ”en föråldrad organisation” och för små för att klara alla de uppgifter som finns.

– För mig finns det två mycket starka skäl för att genomföra århundradets sjukvårdsreform. Det ena skälet handlar om att alla de resurser som satsas måste användas riktigt effektivt. Varje bortslösad vårdkrona är en stöld från patienterna. Det andra handlar om att åstadkomma en jämlik vård i hela landet. Jag vägrar att acceptera att patienter i Ystad och Haparanda får olika bra vård, sade Göran Hägglund, enligt Kristdemokraternas hemsida.