– Jag reser till Kurdistan och träffar två andra medlemmar ur Kurdiska läkarsällskapet som redan är på plats. Vi kommer att åka till Duhok och Zakho-området, där vi kommer att undersöka hur hälsosituationen ser ut för människorna som har flytt från Shingal-området, vi kommer även att arbeta som läkare på plats. Vi har med oss en stor mängd mediciner, som smärtstillande medel, och såromläggningsprodukter och vätskeersättning, säger Leila Amin, läkare och ordförande för Kurdiska läkarsällskapet i Sverige, till Radio Sweden P6.

Efter några dagars insamling av pengar i Sverige hade föreningen i går, onsdagen den 13 augusti, fått in 47 000 kronor.

– Det är många som är berörda av situationen, många som vill hjälpa till, säger Leila Amin till Radio Sweden P6.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppger på sin hemsida att våldet från beväpnade grupper i norra Irak har tvingat mer än 1,2 miljoner människor att lämna sina hem bara i år.