De första fallen av ebola i Västafrika rapporterades den 10 mars i år. Men smittspridningen började troligen flera månader tidigare. Det tror en grupp forskare som har publicerat sina resultat i New England Journal of Medicine. Forskarna skriver i artikeln att utbrottet kan ha börjat med en tvåårig pojke i byn Meliandou i Guèckèdoudistriktet i Guinea. Området ligger i södra Guinea, nära gränsen till Sierra Leone och Liberia. Pojken dog den 6 december 2013, fem dagar efter att han insjuknat med kräkningar, svår diarré och feber. Tre släktingar, hans mamma, farmor och treåriga syster, smittades och avled kort därpå. Barnmorskan i byn dog den 2 januari och ska ha smittat en släkting som tagit hand om henne.

På farmoderns begravning tros ytterligare två personer ha smittats och spridit sjukdomen till andra byar. 

Först den 10 mars i år tog sjukvården i Guèckèdou och i staden Macenta kontakt med Guineas hälsomyndighet efter att ha uppmärksammat att flera patienter drabbats av en okänd sjukdom, som karakteriserades av symtom som kräkningar, svår diarré och feber. Då hade redan ett dussin människor dött i åtta byar i Guinea och flera misstänkta fall hade dykt upp i grannländerna Liberia och Sierra Leone.

Två dagar senare kontaktades även Läkare utan gränser, som sedan fyra år har ett malariaprojekt i Guèckèdoudistriktet.

Hälsomyndigheten och Läkare utan gränser skickade varsitt team till området. Blodprover togs och skickades till ett laboratorium i Frankrike och ett i Tyskland. Resultaten visade att sjukdomen hade orsakats av ebolaviruset Ebola Zaire, som tidigare lett till sjukdomsutbrott med hög dödlighet i bland annat Demokratiska republiken Kongo (tidigare Zaire).

Läs tidigare artiklar i Läkartidningen:

WHO utlyser nödläge

Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola

Ebolasmittad läkare vårdas i USA

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Största utbrottet sedan viruset identifierades

Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor