Hjälpen har dröjt alldeles för länge, konstaterar hälsoexperterna i brevet som publiceras i tidskriften Lancet i dag, fredag. Det pågående utbrottet – som är det största någonsin – befinner sig bortom all kontroll.

Nu måste EU-länderna mobilisera alla resurser som de kan, skriver experterna: »Vi uppmanar våra regeringar att tillsammans med de västafrikanska länderna och FN ta ett aktivt och engagerat ansvar för att säkerställa att de närmaste månadernas insatser hanteras på ett transparent och effektivt sätt som stödjer den humanitära och ekonomiska utvecklingen i regionen«.

Hjälpen bör enligt hälsoexperterna gå till organisationer som finns på plats, i första hand till västafrikanska organisationer. Detta bland annat för att de med sin lokala förankring kan fungera som brobyggare mellan de internationella aktörerna och lokalbefolkningen.

De 44 experterna kommer från 15 europeiska länder. Brevet har bland annat undertecknas av Louise Stjernberg som är universitetslektor på instutionen för hälsa vid Blekinge tekniska högskola samt professorn och överläkaren Hanne Tønnesen från Lunds universitet. 

Enligt det amerikanska smittskyddsinstitutets prognoser kan i värsta fall 1,4 miljoner människor i Västafrika ha smittats av viruset om fyra månader. I torsdags talade USA:s president Barack Obama inför FN:s generalförsamling om vikten av internationell uppslutning för att få bukt med den pågående västafrikanska katastrofen.

Läs tidigare artiklar:

Johan von Schreeb om arbetet i Sierra Leone

Två nya ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Läkare utan gränser bygger upp ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Johan von Schreeb: »Den här katastrofen går inte att bekämpa utan att ta risker«

Ytterligare två smittade bättre efter Zmapp-behandling

Liberia får ej godkänt läkemedel

Tvåårig pojke kan ha varit det första offret för ebola

Läkare utan gränser vädjar om hjälp att bekämpa ebolautbrottet

WHO utlyser internationellt nödläge

Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola

Svensk smittskyddsläkare i Michigan:Högsta beredskap mot ebola i USA

Oprövat läkemedel kan ha hjälpt ebolasmittad läkare

Ebolasmittad läkare vårdas i USA

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Största utbrottet sedan viruset identifierades

Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor