I slutet av augusti bekräftades flera fall av ebola i Kongo-Kinshasa, det land där viruset först identifierades 1976. Sedan dess har Läkare utan gränser arbetat med att bygga upp ebolacenter i landet. Nu har organisationen öppnat två – ett i Lokolia och ett i Boende. Det ena med 40 sängplatser och det andra med 10 sängplatser. Sex patienter är inskrivna på centret i Lokolia och två patienter vårdas på centret i Boende. 41 ton utrustning och förnödenheter har skickats till landet och 40 personer från Läkare utan gränser finns på plats.

Läget är värst i Lokolia säger läkaren Pays Lame, som ingår i Läkare utan gränsers akutpool i Kongo-Kinshasa, i ett pressmeddelande.

– I Boende har man bara identifierat några enstaka fall av ebola, så en del tror fortfarande att det är ett påhitt och att det inte finns någon sådan sjukdom. Det är annorlunda i Lokolia, där har människor förlorat många släktingar och vänner. Där vet de att sjukdomen verkligen existerar och de är mer mottagliga för information. En del familjer har förlorat fyra eller fem medlemmar. En man förlorade sin fru och sedan sin svägerska. Efter det blev ett av hans barn sjukt och dog. Dagen efter det dog ännu ett av hans barn.

Att informera lokalbefolkningen är en av de största utmaningarna just nu, uppger organisationen. En annan svårighet är de logistiska begränsningarna. Läkare utan gränser har till exempel tvingats reparerar broar för att kunna transportera utrustning.

 – Att bygga upp dessa center var ganska utmanande, särskilt när det gäller transport av utrustning och tillbehör. Väl på plats, tar det tid att organisera allt. När ett center är i drift, kan man inte göra många förändringar, så förberedelse är avgörande, säger Julien Binet som är ansvarig för logistiken, i pressmeddelandet.  

I Västafrika fortsätter ebolaviruset att skörda liv. Guinea, Sierra Leone och Liberia är hårdast drabbat.

En WHO-läkare i Sierra Leone har smittats av ebola. Organisationen har dock inte gått ut med några uppgifter om läkarens nationalitet. Tidigare har även en epidemiolog från Senegal, som arbetade för WHO i Sierra Leone, insjuknat. Epidemiologen flögs till Tyskland för vård. Även Läkare utan gränser har förlorat personal. Sex lokalanställda i Västafrika har hittills smittats. Tre av dem har dött. Enligt organisationens egen utredning ska ingen av dem ha smittats på arbetstid. 

Runt 240 hälsoarbetare har insjuknat totalt sett, varav 120 har dött. Av dem har cirka 150 smittats i Liberia, och drygt 50 procent har avlidit. Något som drabbar landet extra hårt, med tanke på att bristen på sjukvårdspersonal var stor redan tidigare. I Liberia fanns till exempel endast en läkare per 100 000 invånare innan utbrottet startade.

Läs tidigare artiklar:

Läkare utan gränser bygger upp ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Johan von Schreeb: »Den här katastrofen går inte att bekämpa utan att ta risker«

Ytterligare två smittade bättre efter Zmapp-behandling

Liberia får ej godkänt läkemedel

Tvåårig pojke kan ha varit det första offret för ebola

Läkare utan gränser vädjar om hjälp att bekämpa ebolautbrottet

WHO utlyser internationellt nödläge

Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola

Svensk smittskyddsläkare i Michigan:Högsta beredskap mot ebola i USA

Oprövat läkemedel kan ha hjälpt ebolasmittad läkare

Ebolasmittad läkare vårdas i USA

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Största utbrottet sedan viruset identifierades

Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor