Carl-Johan Hyltse.

Under våren reste några representanter från primärvården i Jönköpings län till den rumänska staden Cluj-Napoca, där många svenska läkarstudenter finns. Mötet ledde till ett vänavtal med det medicinska universitetet Iuliu Hațieganu University of Medicine and Pharmacy. Samarbetet bar frukt redan i somras, då sex svenska studenter fick praktik i primärvården.

Karin Wihlborg, läkarstrateg för de 31 landstingsdrivna vårdcentralerna Bra Liv i Jönköpings län, ser praktiken som en pusselbit i ett långsiktigt rekryteringsarbete. Landstinget har sneglat mot Kalmar, som sedan flera år har ett liknande samarbete med Gdansk (LT nr 26, 2010), för att lära sig av deras erfarenheter.
– Genom att ha en fortsatt kontakt med studenterna, och kanske hjälpa dem med andra praktikplatser som de behöver på olika avdelningar på sjukhuset framöver, är de bättre introducerade den dag vi vill anställa dem, säger hon.

Satsningen riktar sig särskilt till läkarstudenter som har anknytning till Jönköpings län. Carl-Johan Hyltse tillhör målgruppen. Han har läst tre år i Cluj-Napoca och är uppväxt strax utanför Jönköping. I sommar har han praktiserat på en vårdcentral i Gränna under tre veckor.
– Jag har haft jättekul och fått se ganska mycket.

Som utlandsstudent känner man sig ibland lite bortglömd. Därför tror Carl-Johan Hyltse att det är extra uppskattat när ett landsting tar kontakt.

– Det är jätteroligt när någon uppmärksammar att vi finns. Ibland känner man att det är väldigt långt till Sverige, säger han och fortsätter: 

– Det är viktigt att vi får veta att det faktiskt finns intresse och möjligheter i Sverige. Det blir en motivation att komma tillbaka, säger han.

Enligt Karin Wihlborg är både handledarna och läkarstudenterna nöjda med den första sommaren. Hur det blir nästa sommar är däremot inte bestämt.

– Det beror lite på behovet och hur god handledningskapacitet vi har. Man jag kan tänka mig att vi kan erbjuda mellan fem och tio platser.

Läs även:

Västerås + Wroclaw – sant

Svensk praktik hjärtefråga för MSF Utland