Stockholms läns landsting, det största i Sverige, har under två mandatperioder styrts av den Moderatledda alliansen med Filippa Reinfeldt som sjukvårdslandstingsråd. Men i årets val blev Moderaterna den stora förloraren och tappade 14 mandat, enligt de preliminära siffrorna dagen efter valet. Samtidigt gick Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fram med några mandat var.

Enligt de preliminära siffrorna har alliansen fortfarande två mandat mer än de rödgröna. Men det är en bräcklig majoritet, eftersom Sverigedemokraterna tog sig in i landstingsfullmäktige och fick 9 mandat. Diskussioner pågår om hur Sverigedemokraterna ska kunna hållas utan inflytande, vilket kan innebära någon form av samarbete över blockgränserna.

– I och med att Sverigedemokraterna har kommit in behöver man prata ihop sig över blockgränserna, säger Heidi Stensmyren, som är både förbundsordförande och ordförande för Stockholms läkarförening. För oss som arbetar i hälso- och sjukvården är det viktigt med långsiktiga beslut. Även det är ett argument för att man diskuterar över blockgränserna.

Region Skåne har i åtta år styrts av den så kallade femklövern, det vill säga den borgerliga alliansen och Miljöpartiet. Nu har Moderaterna tappat 13 av sina 48 mandat, samtidigt som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gått framåt. Den stora vinnaren är emellertid Sverigedemokraterna, som ökade från 14 mandat till 23 och blockerar båda blocken.

De rödgröna är större än alliansen men saknar egen majoritet. Det fick Socialdemokraternas gruppledare Henrik Fritzon att på valnatten sträcka ut en hand till de borgerliga mittenpartierna. Enligt Sydsvenskan tänker han sig en koalition mellan S, MP, FP och C.

– Vi hoppas att partier på båda sidor om blockgränserna kan komma överens så att det blir en stabil majoritet. Det säger Erik Dahlman, ordförande för Mellersta Skånes läkarförening. Det är den enda möjliga lösningen, för jag utgår från att inget av blocken vill samverka med Sverigedemokraterna.

Region Västra Götaland har under den senaste mandatperioden styrts av Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet, men utan egen majoritet. Valresultatet innebär att denna koalition försvagats. De rödgröna är fortfarande större än alliansen, men Sverigedemokraterna har ökat till 14 mandat, och kan spela en vågmästarroll om det inte blir ett samarbete över blockgränserna.