Den norska kvinnan landade i Oslo under tisdagen, den 7 oktober, och har förts till Oslo universitetssjukhus. Hon flögs till Norge i ett specialutrustat ambulansflygplan som tidigare har använts för att transportera ebolasmittade amerikaner till USA.

Kvinnan arbetade med att ta hand om ebolasjuka i staden Bo, för norska Läkare utan gränser. Efter att hon fått feber, isolerades hon under söndagen den 5 oktober. Senare visade labratorietesterna att hon drabbats av blödarfebern.

Kvinnans tillstånd beskrivs enligt norska medier som stabilt. Läkare utan gränser utreder nu hur kvinnan kan ha smittats. I mitten av september insjuknade en fransk medarbetare som arbetade i Liberias huvudstad Monrovia.

– Personal som skickas till eboladrabbade regioner följer mycket strikta säkerhetsrutiner före, under och efter uppdraget, säger Brice de le Vingne som är chef för Läkare Utan Gränser i Bryssel i ett pressmeddelande.

– Trots dessa extremt strikta regler för infektionsskydd är det aldrig riskfritt att arbeta med ebola och tyvärr är inte heller våra team förskonade från de risker arbetet kan innebära.

Samtidigt har norska utrikesdepartementet meddelat att de fördubblar stödet i kampen mot ebolaepidemin. De uppger att de ska kontakta FN, den brittiska regeringen och andra aktörer som gör insatser i Västfrika för att erbjuda dem hjälp i form av personal och utrustning. 
– Situationen är kritisk i de eboladrabbade länderna i Västafrika. Utbrottet accelererar snabbare än hjälpen. En kraftfull och snabb ökning av hjälpinsaten behövs om utbrottet ska kunna bromsas, säger Norges utrikesminister Børge Brende i ett pressmeddelande.

Under måndagen konstaterades det även att ett spanskt vårdbiträde insjuknat i Spanien. Hon var en av dem som vårdade de två spanska ebolasjuka missionärer som smittats i Västafrika och sedan flugits hem. De två missionärerna dog. Vårdbiträdet vårdas nu vid ett sjukhus i Madrid.

Hon är den första personen som smittats i Europa. Hon ska ha börjat känna sig sjuk den 30 september, men lades alltså in på sjukhuset först den 6 oktober. Enligt spanska myndigheter bevakas därför ett 30-tal personer som hon varit i kontakt med efter att hon börjat uppvisa symtom. Hennes make hålls isolerad. En undersökning har också startats för att ta reda på hur hon blivit smittad. Enligt nyhetsbyrån AFP har EU-kommissionen skickat ett brev till det spanska hälsodepartementet där den ber om en förklaring till hur sjuksköterskan kunnat smittas.

För Sveriges del innebär ebolafallet i Spanien inga förändringar i beredskapen enligt Folkhälsomyndigheten. Risken för smittspridning av ebola i Sverige bedöms som fortsatt mycket låg.

I Dallas i USA vårdas en man som smittats efter att ha vårdat en döende kvinna i Liberia. Mannen insjuknade efter det att han hade återvänt till USA och är den första patient som diagnosticierats med ebola i USA. Han har fått experimentiell medicin, och personer som har varit i direktkontakt med honom övervakas.

Läs tidigare artiklar:

Läkare utan gränser: »Det här liknar ingenting vi sett tidigare«

Johan von Schreeb om arbetet i Sierra Leone

Två nya ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Läkare utan gränser bygger upp ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Johan von Schreeb: »Den här katastrofen går inte att bekämpa utan att ta risker«

Ytterligare två smittade bättre efter Zmapp-behandling

Liberia får ej godkänt läkemedel

Tvåårig pojke kan ha varit det första offret för ebola

Läkare utan gränser vädjar om hjälp att bekämpa ebolautbrottet

WHO utlyser internationellt nödläge

Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola

Svensk smittskyddsläkare i Michigan:Högsta beredskap mot ebola i USA

Oprövat läkemedel kan ha hjälpt ebolasmittad läkare

Ebolasmittad läkare vårdas i USA

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Största utbrottet sedan viruset identifierades

Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor