Det nya förbudet gäller tre sjukhus i Leicester, närmare bestämt de delar av sjukhusen som frekventeras av öppenvårdspatienter och andra besökare. Det uppger den brittiska tidningen Independent.

Beslutet meddelades till personalen i ett mejl från den ansvariga chefssjuksköterskan Michelle Scowen, som hänvisade till klagomål från patienter och andra besökare. Att se läkare eller sjuksköterskor ta en fika »ger både andra anställda och allmänheten det felaktiga intrycket att sjukvårdspersonalen inte arbetar så hårt som den borde«, skrev hon.

Fikaförbudet har orsakat missnöje och protester bland personalen, vilket fick en talesman för sjukhusledningen att gå ut med ett förtydligande. Förbudet omfattar endast varma drycker, det vill säga främst kaffe och te. Kalla drycker, i synnerhet vatten, är fortfarande tillåtna, förklarade han enligt Independent:

– Det är viktigt att personalen får tillräckligt med vätska. Att ta en kopp te är mer avkopplande, medan en flaska vatten bara är till för vätsketillförsel.