I början av augusti publicerade Lancet ett öppet brev undertecknat av 24 läkare och forskare som fördömde Israels »aggression« mot Gaza och den sedan ett antal år pågående blockaden mot området. Författarna kallade Israels agerande för ett brott mot mänskligheten och en förolämpning mot deras professionella etik.

En tid senare avslöjade den israeliska organisationen NGO Monitor att två av läkarna som undertecknat brevet i en grupp på Google hade spritt en länk till en video med David Duke, en tidigare Ku Klux Klan-ledare, där denne gör ett hätskt antisemitiskt utfall. En av dem hade också fört vidare ett mejl som antydde att judar låg bakom bombattacken mot Boston Maraton 2013.

Lancets chefredaktör Richard Horton avfärdade till en början uppgifterna, som han i den brittiska tidningen The Telegraph kallade »ytterst irrelevanta« och »en smutskastningskampanj«.

Men i förra veckan, i samband med ett besök på ett sjukhus i Israel, beklagade Rickard Horton den polarisering som publikationen av brevet lett till och fördömde uttryckligen innehållet i videon, ett budskap han sa att han ämnade upprepa i nästa nummer av tidningen.

Rickard Horton sade däremot inget om att brevet skulle dras tillbaka, en uppgift som cirkulerat i medier.