En liten ljusning går att skönja i Liberia, ett av länderna som drabbats hårdast av det pågående ebolautbrottet. Antalet fall som konstaterats genom laboratorietester har blivit färre, likaså antalet begravningar. Men enligt WHO är situationen fortsatt allvarlig och organisationen varnar därför för att ta ut någon seger i förskott. Det rapporterar nyhetsbyrån TT. 

Hans Rosling, professor i globala hälsa vid Karolinska institutet, landade i Liberias huvudstad Monrovia den 21 oktober. Där arbetar han mycket nära den liberianske statsepidemiologen med att analysera data. Även Hans Rosling har, i en intervju med Sveriges Radio, sagt att han noterat en förändring i smittspridningen.
– Vi försöker göra en samlad bedömning. Vår uppfattning är att den här ökningen, med fler och fler fall, har upphört. Nu är det lika många som insjuknar varje dag. Det kan låta som att antalet sjuka gått ner, men det är viktigt att säga att det är själva stegringen som har kunnat stoppas, sa han i intervjun.

WHO uppmärksammar även den växande gruppen som överlevt blödarfebern och problemen som de drabbas av. Människor som tillfrisknat har ofta flera kvardröjande symtom som värk, trötthet och huvudvärk. Något som även noterats vid tidigare ebolautbrott. Enligt WHO behövs mer information om detta.

Fler artiklar i Läkartidningen om ebola-utbrottet